15.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Bosanski varnostni strokovnjak opozarja: Na območje nekdanje Jugoslavije ne prihajajo migranti, ampak za boj in terorizem usposobljeni borci Al Kaide

Varnostni strokovnjak Dževad Galijašević je povedal, da so v državah Zahodnega Balkana povratniki iz sirskih in iraških bojiščev napačno identificirani kot migranti, čeprav so v velikem številu primerov poraženi borci Al Kaide in “islamske države”.

 

“Nekdo je poslal te ljudi in prej ali slej prišli bodo v stik s svojimi borci in jih uporabili za svoje cilje. Usposobljeni so, nevarni in verski ekstremisti. Danes se v nasilnih dejanjih večinoma obračajo drug proti drugemu,” je dejal Galijašević.

Za Blic je povedal, da je značilno, da večina od njih nima osebnih izkaznic, da imajo več plačilnih kartic in mobilnih telefonov, da se predstavljajo kot migranti, pri tem pa se izogibajo komunikaciji z matično državo.

“Tisti, ki vztraja, da so ljudje, ki prihajajo migranti, se ne zaveda tveganja,” je dejal Galijašević in dodal, da to ni humanitarno vprašanje.

Galijašević poudarja, da se v BiH zaradi velikih migracij spreminja verska podoba, da se pojavljajo novi radikalni elementi in radikalizirajo lokalno bošnjaško populacijo.

Dodal je, da je med ljudmi, ki vstopajo v države v regiji, veliko takih, ki nimajo jasno prepoznavne identitete, večinoma moških, starih od 20 do 30 let, in tudi žensk z otroki, ki niso navadne ženske gospodinje, ampak so opravile versko in vojaško usposabljanje, usposobljeni so za uporabo eksplozivov in bodo prej ali slej “uporabljeni” v državah EU, predvsem v Nemčiji ali Franciji.

Galijašević meni, da so srbske varnostne službe glede tega vprašanja veliko bolj resne kot v BiH.

Evropska policijska agencija je v svojem zadnjem poročilu opozorila, da bi povratniki iz Iraka in Sirije lahko predstavljali potencialno varnostno grožnjo Evropi in regiji Zahodnega Balkana.

Poročilo navaja prisotnost “džihadske skupnosti” v Črni gori, primer srbskega državljana, obsojenega za terorizem v Avstriji, ter vrnitev žensk in otrok, pa tudi moškega, državljana BiH iz Sirije.

 

Poročilo navaja prisotnost “džihadske skupnosti” v Črni gori, primer srbskega državljana, obsojenega za terorizem v Avstriji, ter vrnitev žensk in otrok, pa tudi moškega, državljana BiH iz Sirije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine