7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Bo Evropska komisija zahtevala od držav, ki nočejo sprejeti migrantov, kar 22.000 evrov kazni na migranta?

Piše: A. S.

Poljska tiskovna agencija je nedavno objavila novico, ki jo je prejela od poljskega diplomatskega vira, da se Evropska komisija vrača k predlogom obveznega sprejemanja migrantov za države članice, zaradi migrantske krize, s katero se sooča Evropska unija.

Nadalje, Evropska komisija naj bi po podatkih poljskega vira od držav, ki nočejo sprejeti obveznih ali se ne bi strinjale s takšno rešitvijo migracijskega problema, zahtevala plačilo v vrednosti 22.000 evrov za vsakega migranta, ki ga ne sprejmejo. Kot poroča Poljska tiskovna agencija, naj bi poljski diplomat Andrzej Sadoš v Bruslju že poudaril, da se Poljska ne strinja s takšnimi načrti. Predlog je sicer prejšnji teden v sredo ambasadorjem držav članic predstavila Ylva Johansson, Evropska komisarka za notranje zadeve.

Gre seveda za vračanje k predlogom iz leta 2015, ko je Evropska unija v času navala migrantov proti državam članicam, ki niso hotele sprejeti migrantskih kvot, sprožila postopke zaradi kršenja EU zakonodaje. Med njimi je bila tudi Poljska. Poljski diplomatski vir je prav tako potrdil, da je »komisarka Johansson predlagala de facto vpeljavo mehanizma za obvezno relokacijo migrantov«. Poleg Poljske so tudi nekatere druge članice temu nasprotovale.

Torej, komisarka je predlagala tudi, da članice EU, ki nočejo sodelovati v relokaciji migrantov, obvezno plačajo 22.000 evrov za vsakega migranta, ki ga ne sprejmejo. »Čeprav gre uradno za finančni ekvivalent, bi bila to pravzaprav kazen,« je še povedal vir Poljske tiskovne agencije.

Diplomat Sadoš naj bi v času same debate o predlogu poudaril, da je Poljska prejela milijon ukrajinskih beguncev, ki so pod mednarodno zaščito, Evropska unija pa ji je zato dodelila kot pomoč sredstva v višini 200 milijonov evrov. Dodal je, da je torej EU dodelila za vsakega Ukrajinca samo 200 evrov, obenem pa hoče »zaračunati« državam, ki nočejo sprejeti migrantov, za vsakega migranta kar 22.000 evrov. Gre seveda za ogromno razliko.

Evropska komisija naj bi prav tako hotela premestiti v države članice kar 30.000 migrantov, to število pa naj bi lahko naraslo tudi na 120.000.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine