18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Zeleno jezero, ki vas bo navdušilo

Piše: G. B.

Občina Kidričevo velja za eno najhitreje rastočih občin po gospodarski plati. Z uspešnimi prijavami na javne razpise je z nepovratnimi sredstvi in novimi investicijami pripomogla k  dvigu  kakovosti življenja  občanov.  Z uspešnim načrtovanjem in povezovanjem pa postaja tudi po turistični plati čedalje privlačnejša.

Pred drugo svetovno vojno naselje Kidričevo praktično ni obstajalo – tam, kjer je sedaj naselje, je stal le dvorec Sternthal, v katerem ima od leta 2015 občina svoje upravne in protokolarne prostore, v neposredni bližini pa naselje Strnišče. Kraj ima nenavadno preteklost, tukaj se je namreč v obdobju 35 let zvrstilo več taborišč, ki so jih ustanovile štiri  različne države. Prvič že leta 1915 do 1918, ko so bile postavljene vojne vojaške bolnišnice z vso potrebno infrastrukturo. Z nastankom tovarne aluminija Talum pa so začela rasti tudi nova naselja. Občina se ozemeljsko razteza po vzhodnem delu Dravskega polja, kjer se na južni strani dotika Haloz, v neposredni bližini je Ptuj, nedaleč stran Pragersko in Slovenska Bistrica. Skozi občino Kidričevo poteka železniška povezava Pragersko–Hodoš, v bližini je tudi avtocesta, ki povezuje Gradec, Maribor, Ptuj in Zagreb. Tudi zato je občina dokaj hitro dosegljiva, iz Ljubljane lahko do nje pridete prej kot v uri in pol. Prav ta prometna povezanost je tudi velika priložnost. Kot pravi župan občine Kidričevo Anton Leskovar, ki občino vodi že četrti mandat, je velika želja občine, da zgradi intermodalni in logistični center, ko bi dobili tovor direktno iz Luke Koper, od tam pa bi ga razporejali naprej, saj je v bližini letališče Maribor pa Gradec, Zagreb … V občini si želijo, da bi ta postala prijazna občina ne samo za občane, ampak tudi za obiskovalce, zato že v letošnjem letu predvidevajo odprtje 25 kilometrov, v naslednjih letih pa še deset kilometrov kolesarskih poti. V sklepni fazi pa je graditev obvoznice, ki povezuje regionalno cesto Pragersko–Hajdina in cesto Majšperk–Kidričevo. S tem se je občutno izboljšala povezanost občine Kidričevo s sosednjimi kraji.

Green Lake ali Zeleno jezero je ena najnovejših pridobitev, s katero se občina Kidričevo uvršča na seznam turistično privlačnih občin. (Foto: Marko Vindiš)

Zeleno jezero, novi biser Dravskega polja

A kot rečeno je največje pozornosti deležen turizem. V zvezi z uvrščanjem občine Kidričevo med turistično zanimive občine pa obstaja tudi anekdota: pred leti se je namreč občina znašla med tremi občinami v Sloveniji, ki zaračunavajo turistično takso – poleg Ljubljane in Bleda. Zato je bila dokaj hitro opažena. V zadnjem času to še zlasti velja za projekt Športno-rekreacijskega centra Green Lake (Zeleno jezero), ki neuradno sicer že deluje, vendar bo njegovo uradno odprtje 15. aprila. Ne zamudite te priložnosti!

Župan Anton Leskovar občino vodi že od leta 2010. (Foto: G. B.)

Zakaj sploh takšen projekt? Kot pravi župan, ki je bil dolga leta zelo aktiven v prostovoljskem gasilstvu, občina ni imela česa ponuditi v turističnem smislu, denimo ob obisku gasilcev iz drugih društev. Nekdanjo gramoznico na severni strani občine (blizu Kungote pri Ptuju) so tako uredili in iz nje naredili privlačno turistično točko. Športno-rekreacijski center Green Lake tako na enem kraju združuje šport, sprostitev, zabavo in počitnice, še zlasti v toplejšem delu leta, ko se je mogoče v jezeru tudi kopati. Vstopnine ni, je pa zato vsak obiskovalec povabljen, da preizkusi gostinsko ponudbo na samem kraju. Glavna atrakcija jezera je t. i. wake-park – to je sistem, ki prek 420-metrske žičnice omogoča smučanje (ali deskanje) na vodi za šest ljudi hkrati do hitrosti 30 kilometrov na uro, pri čemer si je mogoče sposoditi opremo. Na voljo je tudi igrišče za odbojko na mivki in za vaterpolo. Green Lake tako omogoča nepozabne doživljaje na desetih hektarih površine v neokrnjeni naravi, od koder boste lahko v lepem vremenu občudovali tudi oddaljene vrhove (Boč, Donačka gora …). Na voljo je tudi arena, ki omogoča romantične akustične koncerte ob vodi. Kdor bo želel, bo lahko najel pendolin ali pa se bo sprehodil ob jezeru, morda obiskal divjo plažo … Ob jezeru je urejeno parkirišče za avtodome, dolgoročno načrtujejo tudi kamp in glamping naselje, zaradi česar bi mnogi gostje lahko tu ostali več dni. Ob tem računajo tudi na mnoge tranzitne potnike, ki sicer po avtocesti Maribor–Gruškovje potujejo naprej na Hrvaško ali se iz nje vračajo. Navsezadnje je destinacija zanimiva tudi zaradi bližine Ptuja, Ptujske gore, Haloz itd. Marsikoga bo pritegnil tudi vinski turizem – ponudbe dobrih vin ob jezeru ne bo manjkalo. Seveda pa več na spletni strani Greenlake.si.

Dvorec Sterntahl je slikovita zgodovinska zgradba, v kateri ima svoje prostore tudi občina Kidričevo. (Foto: Občina Kidričevo)

Obiščite Ravno polje!

Vendar to še ni vse. Projekt Green Lake je vključen tudi v širši medobčinski projekt »Visit Ravno polje«. Gre pa za projekt, v katerega so vključene – poleg občine Kidričevo – še štiri občine: Starše, Miklavž na Dravskem polju, Rače-Fram in Hajdina. Gre torej za skupino občin na Dravskem polju, ravninskem območju med Pohorjem, Halozami in Ptujem. Marsikdo se bo ob tem spomnil na znano ljudsko pesem »Tam dol na ravnem polju stoji en beli grad«. Kot pojasnjujejo na občini, je omenjeni projekt dejansko sinergijsko učinkovanje turistične ponudbe petih občin. Gostje, ki se bodo zadržali na Dravskem polju, dobijo tako enem mestu informacije o ponudbi turističnih kmetij, restavracij, namestitev itd., pa tudi o športnih aktivnostih, kulturnih ustanovah in številnih zanimivostih. V ta sklop sodi tudi 14 ponudnikov iz občine Kidričevo (že omenjeni Green Lake, restavracija Pan, gostilna Ribič, gostilna Kureš, gostilna Atila, eko kmetija Pri omi Neži, kmetija Žitnik, kmetija Planinšek, konjeniški center Nazaj na konja, muzej Pangea, etnološki muzej z zbirko podeželja, zgodovinska pot Strnišča in kmetija Medved). Tu velja  omeniti, da skuša občina Kidričevo – kjer se novodobni kraj umešča v zgodovinsko bogato krajino – pritegniti številne obiskovalce k ponudnikom domače kulinarike, seveda z geslom »jem drugače, jem domače«. Obiskovalci se tako lahko tudi prek ponudbe v okviru projekta »Visit Ravno polje« seznanijo z zgodovino, s kulturo, kulinariko in sprostitvenimi dejavnostmi. Podrobnosti lahko najdejo tudi na spletni strani visitravnopolje.si ter na Facebooku (facebook.com/visitravnopolje), s čimer želijo pritegniti tudi številne goste iz tujine.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine