14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Tretja izolska kulinarična akcija v znamenju sardele

Piše: C.R.

Kulinarična morska zgodba v Izoli se bo po Ribiškem prazniku podaljšala še v jesen. Na Turističnem združenju Izola že 3. septembra kot uvod v kulinarično akcijo Dnevi kraljice sardele, ki bo potekala od 2. do 23. septembra,  ponovno pripravljajo Pomol okusov.

Izolski gostinci združeni pod skupno kulinarično temo

Ker kulinarika v Izoli predstavlja enega izmed temeljnih turističnih produktov in elementov za utrjevanje lokalne identitete, jo na TZ Izola vpletajo v mnoge privlačne zgodbe, med katerimi imajo nekatere že nekajletno tradicijo. Prav sem spadajo tudi kulinarične akcije, ki pod skupno gastronomsko tematiko tri tedne združujejo lokalne gostilne in restavracije. Na TZ Izola s pripravo promocijskih materialov, namenjenih akciji in oglaševanjem, motivirajo ponudnike gostinskih storitev, da se pridružijo in predstavijo s svojo ponudbo. Menije in cene oblikujejo sami, na TZI pa seveda spodbujajo kvalitetno in inovativno ponudbo izven običajnih kulinaričnih okvirjev.

Sardela si je na novo izborila mesto

Sardela je bila v razvoju Izole kot ribiškega mesta bistvenega pomena, vendar je z zatonom ribje predelovalne industrije malce izgubila na popularnosti. Še vedno velja za eno najbolj zdravih plavih rib. Prav zaradi njenega pomena za kraj so ji na TZ Izola z Dnevi kraljice sardele posvetili tri tedne med 2. in 23. septembrom.

Letos so izpeljali že Dneve divjih špargljev in Dneve domačih pedočev, po sardelah sledijo Dnevi kalamarov v oktobru, kulinarično leto pa se v Izoli novembra zaključi z Dnevi bakalaja. Sicer pa so letos na TZ Izola vse kulinarične akcije in dogodke, sodelujoče gostince in nekatere mamljive recepture zbrali in strnili v brošuri Okusi Izole 2022.

Septembra ponovno na Pomol okusov

Pomol okusov ostaja stalnica izolske kulinarične scene, ki je prepoznana tako med obiskovalci kot tudi med ponudniki gostinskih storitev. Istrskih okusov željne bo izolski »street food« gostil 3. septembra med 13. in 22. uro. Ker dogodek običajno poteka v terminu kulinarične akcije, bo na slednjem prevladovala izolska kraljica sardela, dišalo bo tudi po dobrotah podeželja, brbončice pa se bodo spoznale tudi z nekaterimi inovativnimi okusi, navdahnjenimi z Istro. Ker pa hrana še bolj tekne ob pravi spremljavi, bo poskrbljeno tako za vino in ostale pijače kot tudi za glasbeno jazz spremljavo.

Kot zanimivost bo tokrat na Pomolu okusov moč degustirati tudi mušole (noetove barčice), pripravljene na že davno pozabljen način. Tako bo na dan dogodka v okviru projekta Zgodbe o ribištvu, ki je sofinanciran s strani Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, za trenutek oživela tradicija priprave teh nekdaj zelo priljubljenih školjk. (konec)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine