4.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Pomembne investicije v občini Lenart

piše: Andraž Grad

Občina Lenart je središče Slovenskih goric. Danes šteje dobrih 8.500 prebivalcev in ima dve krajevni skupnosti, Lenart in Voličino. Pravzaprav leži na križišču med Mariborom, Ptujem, Radgono in avstrijsko mejo, od vseh teh krajev pa je oddaljena približno enako.

Kraj Lenart je regionalno središče Slovenskih goric in mesto »na križišču«. (Foto: Andraž Grad)

Poleg prijetne narave, polne ravnic in manjših hribčkov, ki ponujajo možnosti za kolesarske in pohodniške izlete, najdemo v občini tudi Stupičevo vilo, v kateri je rad prebival general Rudolf Maister, v samem središču Lenarta pa mestni park, posvečen dr. Jožetu Pučniku, kar nam govori, da je v tem kraju domoljubje še vedno cenjena vrlina. Čeprav gre za »mesto na križišču« z bogato kulturno in naravno dediščino, se občina spopada z nekaterimi težavami, ki izhajajo iz zdajšnjih podražitev in splošne negotovosti ne le v Sloveniji, temveč tudi v Evropi in svetu.

Sprejemanje proračuna

Čeprav občine proračun običajno sprejemajo decembra, so se v Lenartu zaradi lokalnih volitev odločili, da ga tokrat sprejmejo v februarju. S tem je župan Janez Kramberger želel omogočiti, da imajo pri tem besedo svetniki, ki so bili izvoljeni. Hkrati nam je župan zaupal, da se tokrat pri usklajevanju in sprejemanju proračuna pojavljajo nekatere težave. »Priča smo podražitvam na različnih področjih, predvsem pri investicijah, povišale so se tudi plače in socialni transferji. Vse to se zajeda v občinski proračun,« nam je razložil. Poudaril je, da je zaradi tega manj denarja za investicije. Po drugi strani občanke in občani vodenje občine ocenjujejo prav po investicijah in po tem, koliko je bilo narejenega. Zaradi tega se v občini Lenart srečujejo z realnimi problemi, je opozoril.

Velike investicije

Lani so v občini končali eno od največjih investicij v zgodovini Lenarta. Zgradili so centralno čistilno napravo s prečrpavališčem, vredno 5.700.000 evrov. Pri tem se lahko zgodi, da bo končna cena še višja, saj plačilo še ni popolnoma zaključeno, kot tudi se še ni znano, kako bo s podražitvami. Občina ima za letošnje leto v načrtu tri pomembne investicije. Gre za prizidek k zdravstvenemu domu, zgraditev kolesarskih poti v sedem smeri iz središča Lenarta in prizidek k osnovni šoli.

Zdravstveni dom Lenart bo dobil nujno potreben prizidek. (Foto: Andraž Grad)

Obstaja velika potreba po prizidku k zdravstvenemu domu, saj se prebivalstvo občine stara, hkrati pa se zdravstveni standardi višajo, kar zahteva dodatne prostore. Projekt prizidka je občina uskladila z ministrstvom za zdravje, saj je bila uspešna na razpisu. Tako so v lanskem letu podpisali pogodbo za prizidek v vrednosti slabih dveh milijonov evrov. Ministrstvo je zagotovilo 700.000 evrov, preostala sredstva pa prihajajo iz občine in zdravstvenega doma, pri čemer naj bi del sredstev dobili tudi iz Eko sklada. Vendar pa so nekatera vprašanja glede financiranja ravno zaradi podražitev še odprta. Prav tako občina ne ve, ali bo, kot je v pogodbi zapisano, potrebna sredstva prejela do septembra. »Podobno pogodbo imamo z ministrstvom za izobraževanje za prizidek k osnovni šoli, pri čemer gre za bolj kot upravičeno investicijo. Pogodbo za sofinanciranje v višini 1.800.000 evrov smo podpisali v lanskem letu. Sredstva bi prejeli v dveh delih, prvi del letos, drugega pa v letu 2024. No, nedavno pa so nas obvestili, da se izplačilo prvega dela v vrednosti 900.000 evrov prestavlja kar v leto 2025,« pripoveduje župan Kramberger. Občina bo zato morala zagotoviti sredstva na drugačen način. Investicija, povezana z graditvijo 24 kilometrov kolesarskih stez, je prav tako že v teku. Pri plačilih do sedaj ni bilo večjih težav. Vendar pa je bil župan tudi v tem primeru obveščen, da bo prišlo do zamud pri izplačilu denarja. Tako bo financiranje znova padlo na občino, ki mora založiti svoja sredstva za plačilo izvajalcem.

Pomembnost lokalnih skupnosti

Da bi lahko sprejeli proračun, so morali na občini prestaviti manjše investicije v prihodnja leta, in vzeti 3 milijone evrov posojila. »To je ta čas problem. Tako kot naša uprava in svetniki se tudi sam zavedam, da si občina ne sme dovoliti, da bi bila likvidno nesposobna. Seveda pa je treba naročena dela plačati. Računali smo na normalen potek plačil države, vendar očitno ne bo tako,« razlaga župan in dodaja, da so vzroki za to seveda povišanja in draginja na evropskem in svetovnem trgu. »Vlada obljublja povišanje plač na različnih področjih, kar se odraža tudi v lokalnem okolju,« je še pristavil. Ker je Lenart nekako središče Slovenskih goric in opravlja funkcijo regijskega upravnega, kulturnega, nakupovalnega in zaposlitvenega središča, je po županovem mnenju treba v skladu s tem voditi občino, tudi kar zadeva investicije. Zato so njihove prioritete predvsem urejanje infrastrukture, ustvarjanje novih delovnih mest pa tudi delovanje zdravstva in nastanitve za starejše prebivalstvo, kar v občini omogoča dom za upokojence. Je pa nekaterim upokojencem treba doplačevati nastanitev iz občinskega proračuna.

Medtem je treba poskrbeti tudi za mlajše prebivalstvo, tako da se upoštevajo najnovejši visoki standardi v šolski in predšolski vzgoji. Vse to mora zagotavljati občina, ki pa je žal prav tako omejena s svojimi sredstvi. Pri tem župan ne zapostavlja kulture in športa. Na tem področju je bil Lenart v preteklih letih precej uspešen, vendar pa so potrebe čedalje večje. »S tovrstnimi težavami se verjetno srečujejo tudi druge občine in lokalne skupnosti. Kakšen bo odziv vlade na te probleme, bomo še videli. Lokalne skupnosti so pomemben del te države. Jaz kot župan pa sem skupaj s svetniki in z občinskimi uslužbenci v nasprotju z ljudmi v vladi, do katerih tudi župani včasih težko pridemo, vedno na voljo našim občanom. Smo povezani z ljudmi, do mene in do občinskih delavcev lahko vsakdo pride,« se je župan Kramberger dotaknil tudi pomembnosti lokalnih skupnosti. »Mi se neposredno srečujemo s temi problemi, pri vladi pa je malce drugače.«

Prizidek, ki bo omogočal več prostora, bo dobila tudi osnovna šola. (Foto: Andraž Grad)

Kulturne in športne dejavnosti

Čeprav se občina sooča z nekaterimi splošnimi težavami, ki jih prinašajo današnji negotovi časi, zaradi tega nikakor ne zapostavlja kulturnih in športnih dejavnosti. V Lenartu je društvena dejavnost zelo razvita, saj v njej deluje veliko športnih in kulturnih društev. Poleti poteka tudi vrsta znanih in uspešnih kulturnih prireditev, ki se imenujejo LEN-ART in so vedno dobro obiskane. V letu 2022, ko so bile znova po dveh letih zatišja zaradi epidemije organizirane prireditve, je bil obisk zelo dober in visok. Poleg kulturnih v občini potekajo tudi športne prireditve, med njimi najbolj izstopa največji slovenski kolesarski tour oziroma dirka, ki že dve leti poteka tudi skozi Lenart. Pohvalimo se lahko tudi z močnim kolesarskim klubom TBP Lenart, s pomočjo katerega se je občina lotila graditve kolesarske poti čez središče občine.

V Lenartu gradijo 24 kilometrov kolesarskih stez, ki bodo potekale v več smeri iz središča mesta. (Foto: Andraž Grad)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine