30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

(PODRAVJE) Minister Poklukar položil temeljni kamen za Urgentni center Ptuj

Piše: C.R.

V ptujski bolnišnici so s položitvijo temeljnega kamna po skoraj desetletju truda kot zadnji v državi vendarle dočakali začetek gradnje novega urgentnega centra. Slovesnosti se je ob direktorici Anici Užmah, strokovnem direktorju Teodorju Pevcu in predstavniki lokalne politike ter gospodarstva udeležil tudi minister za zdravje Janez Poklukar.

Kot je povedal Poklukar, bodo s 6,5 milijona evrov vredno naložbo prebivalcem Spodnjega Podravja omogočili boljšo dostopnost do nujnih zdravstvenih storitev. S centrom bodo omogočeni sodobni pogoji za izvajanje službe nujne medicinske pomoči, vključno z združitvijo primarne in bolnišnične urgentne službe na enem mestu.

Na enem mestu bo pacientu zagotovljena celovita zdravstvena obravnava in bistveno boljše možnosti diagnostične in terapevtske obravnave, kar je po mnenju Poklukarja izjemno pomemben dosežek, ki bo bistveno spremenil obravnavo pacientov na Ptuju in v regiji.

Minister za zdravje je ob tem poudaril, da gre za velik in več kot potreben projekt, še posebej pa ga veseli dejstvo, da bo urgenca tudi rezultat skupne akcije lokalnega okolja, občin in podjetij, ki so z zbiranjem sredstev pomagali pri zapiranju finančne konstrukcije.

“Skupna vrednost projekta je ocenjena na več kot 6,5 milijona evrov. Ministrstvo je zagotovilo približno 4,5 milijona evrov, bolnišnica okoli milijon, občine in gospodarstveniki pa vsak po približno 300.000 evrov,” je finančno konstrukcijo povzel Poklukar.

Direktorica Užmahova je povedala, da se bo novi urgentni center, ki naj bi bil končan v 16 mesecih, raztezal na 1500 kvadratnih metrih, in sicer kot prizidek k obstoječemu kirurškemu traktu. Poleg dejanskega centra v pritličju s pripadajočo prometno in komunalno ureditvijo, bo urejena tudi kletna etaža, kjer bodo vsi potrebni tehnični prostori za delovanje urgentnega centra, sam tehnični prostor ter komunikacijska povezava med novo in obstoječo kletjo.

Prav tako bo urejen sprejem v čakalnici, kjer bodo pacienti lahko dostopali v prostor triaže ter naprej v ordinacije. Prostor bo zagotovljen tudi za manjše kirurške posege, malo operacijsko dvorano ter prostor za opazovanje.

Sicer pa je projekt zastavljen tako, da bo v prihodnosti mogoča tudi druga faza investicije, torej nadzidava oziroma gradnja prvega nadstropja, ki so si ga sicer na Ptuju neuspešno želeli že ob tokratni gradnji. Po besedah Užmahove aktivno delajo na tem, da bi se nadgradnja lahko začela čim prej, saj dodatne prostore potrebujejo za operacijske dvorane in intenzivno enoto.

Dodatnih 700 kvadratnih metrov so v regiji sicer pričakovali že v tej fazi in so predvsem za to tudi zbirali dodatna sredstva, medtem ko samega urgentnega centra nikjer drugje v državi ni sofinanciralo lokalno okolje. Kljub temu je konzorcij podjetij na čelu s Talumom, Perutnino Ptuj in Finakosom že pred leti zbrani denar danes dokončno nakazal na račun bolnišnice.

Gradbena dela bo izvedlo na razpisu izbrano podjetje Medicoengineering, ki je oddalo najugodnejšo ponudbo v višini 4,55 milijona evrov (skupaj z DDV). To bodo storili v sodelovanju s Cestnim podjetjem Ptuj, za elektro instalacije bo poskrbelo ptujsko podjetje MIKS, za strojne družba MPGE iz Grosupljega, za mizarska dela pa celjsko podjetje Mizar. Med gradnjo bodo pripravili še razpis za dobavo medicinske in druge opreme.

Skoraj milijon evrov je ministrstvo zagotovilo tudi iz naslova prodaje štirih zemljišč, dvanajstih stanovanj in garaže na območju bolnišnice. Kot je o tem povedala Užmahova, so dražbo uspešno izvedli prejšnji teden, za nepremičnine iztržili celo nekaj več od izklicnih cen, novi lastniki pa se bodo morali sami dogovoriti za razmerja s sedanjimi najemniki stanovanj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine