4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Po štiridesetih letih končno podpisana pogodba za gradnjo Britof-Hotemaže

Piše: C. R., STA

V. d. direktorja Direkcije RS za infrastrukturo Bojan Tičar, predstavnik Gorenjske gradbene družbe Igor Tavčar, župan Šenčurja Ciril Kozjek in kranjski podžupan Janez Černe so v četrtek v Ljubljani podpisali 5,7 milijona evrov vredno pogodbo za gradnjo dolgo pričakovane ceste Britof-Hotemaže.

Kot so danes sporočili z ministrstva za infrastrukturo, bo nova cesta, ki bo dolga 3,7 kilometra, bistveno povečala prometno varnost in kakovost bivanja krajanov. Gre za edini manjkajoči pododsek regionalne ceste z ustreznimi elementi in trasnim potekom mimo gosto poseljenih naselij Hotemaže, Visoko, Milje in Britof med križiščem Primskovo ter Preddvorom.

Trasa ceste v večjem delu poteka po šenčurski občini, prizadevanja zanjo pa imajo že dolgo zgodovino. Povezava med Kranjem in Preddvorom je bila v načrtu že pred 40 leti, a so cesto s kranjske strani zgradili le do Britofa, s preddvorske strani pa do Hotemaž.

Nova cesta bo pomembno razbremenila promet v delu Mestne občine Kranj in omogočila boljšo povezljivost ter pretočnost od Kranja proti Preddvoru. Imela bo tri nova krožna križišča ter eno klasično križišče s pasom za levo zavijanje. Na trasi bodo štirje podvozi, urejeni bodo tudi vsa komunalna infrastruktura, cestna razsvetljava, protihrupna zaščita in krajinska ureditev.

Vrednost projekta znaša 5,68 milijona evrov. Glavni investitor je Direkcija RS za infrastrukturo, ki bo prispevala pet milijonov evrov. V projektu sodelujeta še Mestna občina Kranj z nekaj več kot 160.000 evri in Občina Šenčur z dobrimi 440.000 evri. Izbrani izvajalec, Gorenjska gradbena družba, se je s pogodbo obvezal, da bodo dela končana v skladu s terminskim planom, to je v roku 25 mesecev od uvedbe v delo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine