19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

(LJUBLJANA) Zaradi Jankovićevega goloseka Zavod za gozdove organizira posvet o sečnji na območju Tivolija, Rožnika in Šišenskega hriba

Piše: STA, C. R. 

Zavod za gozdove Slovenije bo v roku enega meseca organiziral posvet o aktualni sečnji na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. S posvetom, na katerega bodo vabljeni tudi predstavniki civilne družbe, želijo osvetliti celotni proces upravljanja gozda na omenjeni lokaciji, so danes sporočili iz zavoda.

Poleg zainteresiranih predstavnikov drugih inštitucij in civilne družbe bodo na posvet vabljeni tudi lastnik gozda, torej Mestna občina Ljubljana, upravljavec Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib in predstavnik Zavoda RS za varstvo narave.

Ljubljanska enota zavoda za gozdove je novembra lani v gozdu v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ob Podrožniški poti in poti Pod Turnom označila drevje za možni posek ter ljubljanski občini izdala odločbi o odobritvi poseka izbranih dreves. Izvajalci so nato sečnjo zaradi razmočenosti terena sredi januarja ustavili, ponovno pa bo stekla, ko bodo razmere to dopuščale, so pojasnili v današnjem sporočilu za javnost.

Obiskovalcem krajinskega parka na zavodu svetujejo, da naj se zaradi lastne varnosti izognejo delovišču in upoštevajo navodila predstavnikov zavoda za gozdove in ljubljanske občine. Prav tako odsvetujejo gibanje pod drevesnimi krošnjami, saj zaradi mokrega in težkega snega prihaja do lomljenja vej. Priporočajo koriščenje urejenih sprehajalnih poti.

Trenutni premor, ki bo predvidoma trajal nekaj tednov, želijo v zavodu za gozdove izkoristiti za organizacijo posveta, na katerem želijo predstaviti celoten proces upravljanja gozda na navedeni lokaciji in širše.

Sečnja gozda na območju ljubljanskega Rožnika že nekaj časa povzroča trenja med ljubljansko občino in zavodom za gozdove. Predstavniki civilne družbe so v torek s protestom v neposredni bližini Tivolskega gradu znova opozorili na pretirano sečnjo gozda na tem območju. Vztrajajo pri tem, da gre za nepremišljen in netransparenten poseg.

V zavodu za gozdove so v torek za STA ocenili, da poseg ni nepremišljen in preobsežen. Kot so poudarili, je bil ta načrtovan na več ravneh gozdnogospodarskega načrtovanja in je v skladu z gozdnogospodarskim načrtom gozdnogospodarske enote Ljubljana in gojitvenim načrtom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine