16.9 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Grozljivo: Učenec, ki je spolno napadel sošolca, še kar v istem razredu kot žrtev; slednji grozili s pobojem cele družine!

Piše: Nova24tv.si

Nasilje v šoli se le še stopnjuje, v kratkem času se je zvrstilo veliko primerov, ki so prišli v javnost. Pretresel nas je videoposnetek iz Celja, ko so se mladostnice spravile na deklico, maja je drugo dekle storilo samomor zaradi medvrstniškega nasilja na štajerski osnovi šoli. Pred nekaj dnevi pa je šestošolec tako pretepel in z nožem po obrazu porezal osnovnošolca, da je ta moral na urgenco. Odmeva pa tudi primer spolne zlorabe, ko je v šoli v naravi sošolec domnevno spolno zlorabil ostale otroke. A se očitno pristojne institucije in šole ne znajo pravilno odzvati ali pa se odzovejo prepočasi.

Odpirajo se nove bizarnosti enega od zadnjih incidentov, ko je otrok spolno napadel sošolca. Na Žurnal se je obrnil oče otroka, ki ga je v šoli v naravi domnevno spolno zlorabil sošolec. Oče pravi, da obstaja velika verjetnost, da je takšnih primerov še več ter da je ravnanje šole nesprejemljivo, saj otroka obiskujeta isto skupino, v razredu ju niso niti ločili.

Da se naša šolska oblast odziva prepočasi, je pred kratkim poudarila dolgoletna učiteljica na osnovni in srednji šoli Alenka Helbl. Oče je namreč dejal, da se je en mesec bojeval s pristojnimi institucijami, saj so se poleg osnovne šole vključili še center za socialno delo (CSD), Inšpektorat RS za šolstvo in policija, a je na koncu obupal in se obrnil na medije.

Grožnje storilca, da mu bo pobil celo družino
“Letošnje šolsko leto sem že odpisal, bi pa rad vedel, kakšno bo stanje 1. septembra, ko se prične novo šolsko leto,” je povedal oče. Poudaril je, da se je šoli po prijavi dogodka zdelo nekaj čisto običajnega, da otroka obiskujeta isto skupino, čeprav protokoli ministrstva jasno pravijo, da je treba žrtev in storilca čimprej ločiti. A zgodilo se ni nič. Oče je že skoraj popustil in pristal, da bo njegov sin ostal v skupini z domnevnim storilcem, a je zahteval stoodstotno zagotovilo, da fizičnega stika med vpletenima otrokoma ne bo. Tega mu na šoli niso mogli dati, zato je sina umaknil iz šole, a se je nato nekaj dni po prijavi incidenta sin vseeno vrnil v šolo ter bil 14. maja deležen grožnje. “Če boš komu povedal, kaj se je zgodilo, ti bom pobil celo družino,” naj bi bile besede domnevnega storilca. Oče je predlagal šolo na daljavo, kot smo jo poznali v času covida, a je šola to možnost zavrnila. “Ne pride v poštev, ker ni izrednih razmer. Za to ni variante,” poroča Žurnal. Oče je še povedal, da otroka mučijo more, strah in aksioznost. Zdravnico je pri 12-ih letih celo prosil, če mu predpiše zdravila za spanje.

Izjemno zaskrbljujoča pa je neodzivnost šole. Pravi, da je prvo sporočilo po tem, ko otroka ni bilo v šolo, prišlo zelo pozno. “Ves ta čas ni bilo niti enega vprašanja s strani šole, kako se otrok počuti, ali potrebujete kakšno pomoč, ali vam priskrbimo šolsko gradivo …,” ne more verjeti vidno šokiran oče, ki preiskuje tudi možnost prešolanja otroka.

Oče je jezen na institucije
Oče pravi, da se ne jezi na storilca, ki očitno potrebuje strokovno pomoč, je pa jezen na institucije. “6. maja sem obvestil policijo, ministrstvo in inšpektorat, tri tedne ni bilo ne duha ne sluha z njihove strani, vsako informacijo sem moral iz njih sam izvleči, potem ko so se neprestano izgovarjali in prelagali odgovornost eden na drugega,” je razočarano povedal za Žurnal. “Šola vse skupaj jemlje, kot da bi nekdo v šoli nekoga klofnil in da zdaj starš tega otroka, ki je prejel klofuto, nori,” ugotavlja oče. Poudaril je, da so bili drugi starši, ko so izvedeli za zlorabo, zgroženi. “Svet staršev je soglasno z zapisnikom določil, da ta otrok s 3. junijem ne sme biti več v šoli in da ga mora šola s 1. septembrom prešolati. Starši so to sprejeli soglasno,” je še pojasnil oče.

Popoln upad vrednot in norm
Kakšni so torej sistemski pristopi k reševanju in preprečevanju medvrstniškega nasilja? Helblova je pred kratkim povedala, da ima največjo in prvo vlogo družina, “saj je osnovna celica, ki pa smo jo razvrednotili. Pogovori v šolah, opolnomočiti učitelje, da bodo znali prepoznati nasilje med otroki. Vsak namig, ki pride, ga je treba raziskati in ne pogledati stran.“ Alenka Helbl je še dejala, da se boji, da takšni dogodki potegnejo za sabo še več dogodkov. Tudi ravnateljica Strokovnega centra Planina Leonida Zalokar je že večkrat poudarila, “da smo tako daleč, da samo čakam, kdaj bodo začeli streljati, opozarjam že več let! Ker so vse meje porušene, ker ni več nobene avtoritete. To je jasno. Ne govorim nič novega. Popoln upad norm, vrednot, morale tudi med odraslimi,” dodaja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine