1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Začetek zadnjega dneva hanuke s prižigom osme sveče na velikem svečniku pred Sinagogo Ljubljana

Piše: L. B.

V nedeljo, 5. decembra 2021, je potekal prižig osme sveče na velikem svečniku pred Sinagogo Ljubljana na Trubarjevi cesti, s katerim se je začel zadnji dan hanuke, ki so jo Judje po vsem svetu letos začeli praznovati 28. novembra ob sončnem zahodu. Namen javnega prižiganja hanukije v sklopu praznovanja hanuke je seznaniti siršo javnost s prisotnostjo judovske skupnosti in kulture v Sloveniji.

»Trenutne razmere, povezane s Covid-19, na žalost še vedno zahtevajo znatno omejevanje delovanja skupnosti in opuščanje dogodkov v živo v zaprtih prostorih. Za predsedstvo ljubljanske sinagoge namreč ni pomembno le slediti odredbam o ukrepih, ki so nujno potrebni, ampak smo kot tradicionalna judovska skupnost zavezani načelu “Pikuach Nefesh”, torej zapovedi varovanja zdravja drugih. S tem v mislih smo se vzdržali praznovanja s kulturnim programom in se z veliko radostjo srečali le zato, da bi na čudoviti novi veliki hanukiji prižgali osmo luč hanuke,« je ob priložnosti povedal Elie Rosen, predsednik Judovske skupnosti Gradec in Sinagoge Ljubljana.

Velika hanukija pred Sinagogo Ljubljana. (foto: Žiga Intihar)

Hanuka, znana tudi kot »praznik luči«, je judovski praznik, ki se praznuje osem noči in dni ter se po hebrejskem koledarju začne na 25. dan judovskega meseca kislev, kar se po gregorijanskem koledarju lahko zgodi kadar koli od konca novembra do konca decembra. Praznik obeležuje zmago Makabejcev nad Grki in vnovično posvetitev drugega judovskega templja v 2. stoletju pred našim štetjem v Jeruzalemu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine