21.1 C
Ljubljana
sobota, 20 julija, 2024

Velik mednarodni uspeh slovenskega režiserja!

Piše: C. R. 

V uradni program mednarodnega filmskega festivala v Locarnu Locarno Kids Screenings se je uvrstil otroški film Igrišča ne damo! režiserja Klemna Dvornika. Film bo na sporedu 11. avgusta. Je prvi slovenski film prikazan v festivalskem sklopu, ki je namenjen občinstvu najmlajših gledalcev, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Slovensko občinstvo si bo film v kinematografih lahko ogledalo od 5. septembra.

Režiser Klemen Dvornik je uvrstitev filma na festival v švicarskem Locarnu pospremil z besedami: “Izjemno sem hvaležen in počaščen, da sem imel priložnost soustvariti otroški film Igrišča ne damo!. Uvrstitev na Locarno Kids Screenings mi pomeni veliko, saj je eden izmed glavnih kriterijev pri izboru poglabljanje otrokovega razumevanja sebe in sveta. Iz lastne izkušnje vem, da filmi lahko globoko nagovarjajo in premikajo notranje svetove, kar je neprecenljivo, še posebej za otroke.”

Igrišča ne damo! (v prevodu Block 5) je akcijska pustolovščina o skupini dvanajstletnikov, ki se zoperstavijo odraslim in rešijo svoje igrišče pred uničenjem. V filmu igrajo: Kaja Zabret v vlogi Alme, Kaja Šuštar v vlogi Lune, ter Youri Friderich, Niko Lemark, David Trontelj in drugi. Poleg slovenskih igralcev Marka Mandića in Gregorja Zorca v večjih vlogah nastopata tudi hrvaška igralca Ivana Roščić in Enis Bešlagić ter srbski igralec Tihomir Stanić.

Scenarij za film je napisala Dora Šustić, direktor fotografije je David Hofmann. Pri filmu so sodelovali še scenograf Miha Knific, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, kostumografka Katarina Šavs, oblikovalec zvoka Lukáš Ujčík, glasbo je napisal Davor Herceg, film je montirala Ivana Fumić.

Igrišča ne damo! je slovensko-češko-hrvaško-srbska koprodukcija, ki so jo finančno podprli SFC, RTV Slovenija, Češki filmski sklad, Hrvaški avdiovizualni center ter srbsko ministrstvo za kulturo in Filmski center Srbije. Igrišča ne damo! je prejel tudi podporo programa Evropske komisije Media za razvoj in podporo Eurimages za produkcijo.

Glavni producent filma je produkcijska hiša A Atalanta. Koproducenti filma so še December, češki BFILM.cz, hrvaški Antitalent in srbski Living Pictures. Producenti so ob svetovni premieri povedali, da so film Igrišča ne damo! ustvarjali z mislijo na boljšo prihodnost, uvrstitev na festival v Locarnu pa odpira nove poti do občinstva ter v svet pošilja sporočilo filma, da vsak lahko spremeni svoj svet na bolje in s tem spremeni na bolje ves svet.

Ob filmu poteka kampanja #GibanjeZaGibanje, s katero želijo mlade iz vse Slovenije spodbuditi k več gibanja in kakovostnega druženja. Kampanji se pridružujeta tudi priljubljeni reper Nipke in producent Damjan Jović, ki sta za film ustvarila pesem Igrišča ne damo.

Letošnji mednarodni filmski festival v Locarnu bo potekal od 7. do 17. avgusta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine