12.9 C
Ljubljana
sreda, 8 maja, 2024

(UPRIZORITEV) Rudi Šeligo: Čarovnica iz Zgornje Davče

Piše: C. R.

V Fundaciji Rudi Šeligo najavljajo gledališko uprizoritev dramskega besedila Rudija Šeliga Čarovnica Iz Zgornje Davče v novomeškem Anton Podbevšek Teatru. Premierno bo delo, pod režijskim vodstvom Barbare Zemljič, uprizorjeno 18. oktobra.

Anton Podbevšek Teater je bil ustanovljen leta 2006. Gledališče je poimenovano po Antonu Podbevšku (1898 –1981), prvem slovenskem avantgardnem pesniku in gonilni sili umetniškega gibanja, iz katerega je nastala prva slovenska umetniška avantgarda imenovana novomeška pomlad. AP teater, pod ravnateljstvom Matjaža Bergerja, deluje v novomeškem objektu nekdanjega Prosvetnega doma zgrajenega leta 1930. V njem je bil sprva Dom kulture, katerega so ob ustanovitvi gledališča rekonstruirali in razširili. Avtor notranje zasnove je novomeški arhitekt Borut Simič.

Šeligovo veličastno dramsko besedilo Čarovnica iz Zgornje Davče, po besedah Diane Coloini “najbolj šeligovska drama izmed njegovih dram”, je bilo prvič uprizorjeno v letu 1977 v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju. Krstno uprizoritev je režiral Dušan Jovanović, v vlogi Darinke pa je nastopila Milada Kalezić.

Na slovenskih gledaliških odrih je bilo delo zadnjič uprizorjeno leta 2016 v mariborski Drami v režiji Damirja Zlatarja Freya. Takratno uprizoritev so pospremili z besedami: “Dramsko delo Rudija Šeliga (1935–2004) je svojevrstno nadaljevanje Lepe Vide, postdramska dekadentno večplastna interpretacija, ki se napaja v poganski mitologiji, skrivnostni magiji in usodno privlačni enigmatičnosti (pol)boginje Vide oziroma njene čarovniške hčerke Darinke. Njena instiktivnost, animaličnost, iracionalnost in božanska lepota sodijo bolj na Olimp kot v Zgornjo Davčo. In prav sem, v “civilizirano” srednjeslojno sodobno družino, se je omožila hčerka slovenske mitološke kraljice. Šeligo v Čarovnici iz Zgornje Davče konfrontira dva popolnoma različna in nezdružljiva svetova – tostranski svet slovenske duševne otopelosti, brezobzirnega materializma in nesenzibilnega družbenega konformizma z onstranskim vilinsko-čarovniškim principom “strukturnih prvin podzavesti”, seksualno močjo, ognjeno subjektivnostjo, intimno povezanostjo z naravo par excellence …

Za dodatno, izčrpnejše in poglobljeno spoznavanje dramskega teksta Fundacija Rudija Šelige predlaga v branje objavljenih zapisov in študij, še posebej tekst Dušana Jovanovića Rudi, Darinkin brat, ki si ga lahko preberete na spletni strani Fundacije. V knjižni obliki je bilo dramsko besedilo Čarovnica iz Zgornje Davče, skupaj z besedilom drame Lepa Vida izdano v letu 1978. Knjigo je izdala založba Mladinska knjiga v zbirki Nova slovenska knjiga. Izjemno napisano spremno besedo z naslovom Demonična moč trpljenja je prispeval Taras Kermauner. Fundacija je knjižno delo predstavila v svojem prispevku v letu 2021.  (Franci Zagoričnik: Drama inštitucije ali Lepa Vida In Čarovnica Iz Zgornje Davče – ob izidu knjige Rudija Šeliga Lepa Vida, Čarovnica iz Zgornje Davče, 1978).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine