-2.1 C
Ljubljana
sreda, 26 januarja, 2022

Spletni pogovor z avtorjem knjige »Plečnikova arhitektura v Ljubljani«

Piše: Jože Jan

V četrtek, 13. januarja ob 18.00 bo spletni pogovor z avtorjem knjige »Plečnikova arhitektura v Ljubljani. Arhitekt Andrej Hrausky je avtor ali soavtor več knjig in vodnikov o Jožetu Plečniku in eden največjih poznavalcev njegove arhitekturne zapuščine.

Knjiga obravnava vsa Plečnikova arhitekturna dela v slovenski prestolnici, na predavanju pa se bodo predvsem obravnavala dela, ki so vpisana na seznam UNESCA. Gre za izbor reprezentativnih primerov, ki pojasnjujejo Plečnikov pripomoček razvoju Ljubljane, saj je v njej stkal mrežo javnih prostorov: trgov, mostov, alej in parkov ter javnih stavb – NUK, cerkve, Ljubljanske tržnice in Žal.

Arhitekt Andrej Hrausky je leta 1976 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Že med študijem je postal član uredništva ab-arhitektov bilten in pričel objavljati strokovne članke. 25 let je vodil arhitekturno galerijo DESSA v Ljubljani in pripravil preko 200 arhitekturnih razstav doma in v tujini. Članke o slovenski arhitekturi je objavljal tudi v mnogih tujih strokovnih revijah. Je avtor ali soavtor več knjig o arhitekturi Jožeta Plečnika, Maksa Fabianija in o arhitekturi Ljubljane. Kot eden največjih spoznavalcev arhitekturne dediščine Jožeta Plečnika je bil je imenovan za eksperta v delovno skupino za pripravo dokumentacije za vpis Plečnikove Ljubljane na seznam UNESCO.

Dogodek bo na ogled prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Zadnje novice

Sorodne vsebine