6.2 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Spletni pogovor z avtorjem knjige »Plečnikova arhitektura v Ljubljani«

Piše: Jože Jan

V četrtek, 13. januarja ob 18.00 bo spletni pogovor z avtorjem knjige »Plečnikova arhitektura v Ljubljani. Arhitekt Andrej Hrausky je avtor ali soavtor več knjig in vodnikov o Jožetu Plečniku in eden največjih poznavalcev njegove arhitekturne zapuščine.

Knjiga obravnava vsa Plečnikova arhitekturna dela v slovenski prestolnici, na predavanju pa se bodo predvsem obravnavala dela, ki so vpisana na seznam UNESCA. Gre za izbor reprezentativnih primerov, ki pojasnjujejo Plečnikov pripomoček razvoju Ljubljane, saj je v njej stkal mrežo javnih prostorov: trgov, mostov, alej in parkov ter javnih stavb – NUK, cerkve, Ljubljanske tržnice in Žal.

Arhitekt Andrej Hrausky je leta 1976 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Že med študijem je postal član uredništva ab-arhitektov bilten in pričel objavljati strokovne članke. 25 let je vodil arhitekturno galerijo DESSA v Ljubljani in pripravil preko 200 arhitekturnih razstav doma in v tujini. Članke o slovenski arhitekturi je objavljal tudi v mnogih tujih strokovnih revijah. Je avtor ali soavtor več knjig o arhitekturi Jožeta Plečnika, Maksa Fabianija in o arhitekturi Ljubljane. Kot eden največjih spoznavalcev arhitekturne dediščine Jožeta Plečnika je bil je imenovan za eksperta v delovno skupino za pripravo dokumentacije za vpis Plečnikove Ljubljane na seznam UNESCO.

Dogodek bo na ogled prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine