25.5 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Skladateljski večer »Mladi mladim« v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

V sredo, 23. marca ob 19.30 bo v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma skladateljski večer »Mladi mladim«. Mlada skladatelja Jernej Bedekovič in Vid Ožbolt bosta v sodelovanju z Glasbeno mladino Ljubljansko predstavila med drugimi skladbami dve krstni izvedbi.

Jernej Bedekovič je bil rojen leta 1998 in je diplomirani glasbenik in pianist. Svojo glasbeno pot je začel na Glasbeni šoli Slavka Osterca Ljutomer, pot je nadaljeval na Umetniški gimnaziji na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, zdaj pa se izpopolnjuje na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer je vpisan v tretji letnik dodiplomskega študija kompozicije in glasbene teorije in v drugi letnik magistrskega študija klavirja.

Prve avtorske skladbe je začel pisati že v času srednje šole. Od tedaj so izvedli njegove skladbe na mnogih koncertih in festivalih. Lansko leto se je Jernej udeležil tekmovanja »SpevSLAM«, kjer je prejel nagrado za naročilo novih samospevov obetavnemu mlademu skladatelju.

Vid Ožbolt je bil rojen leta 2002 in je svojo glasbeno pot začel na Glasbeni šoli Kočevje z učenjem violončela in klavirja. Z violončelom je potem nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je lani maturiral. V času šolanja v Ljubljani je napisal več kot 50 priredb, iz katerih se je razvila nova strast – kompozicija. Kot prvo delo je napisal Koncert za klavir in orkester in med seboj povezal dijake Konservatorija, ki so koncert v času pandemije izvedli v digitalni različici.

Kot skladatelj se je posvetil predvsem komorni glasbi. Po konservatoriju se je vpisal na Univerzo Mozarteum v Salzburgu, kjer študira kompozicijo. Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana mu je februarja letos za njegove dosežke podelil Škerjančevo nagrado.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine