11.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Razstava »Vtisi 30 – Spomini Slovenk in Slovencev na priznanje samostojne Slovenije« v Križu pri Trstu

Piše: Jože Jan

Razstava »Vtisi 30 – Spomini Slovenk in Slovencev na priznanje samostojne Slovenije«, ki je bila lansko leto na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju, se bo v soboto, 2. aprila ob 16.30 predstavila v Kulturnem domu Alberta Sirka v Križu pri Trstu. Razstava bo na ogled do začetka maja 2022.

Razstava tako nadaljuje svoje poslanstvo v nekoliko zmanjšanjem obsegu, predvsem s pričevanji s Tržaškega in Goriškega ter s spomini posameznikov slovenskih korenin, ki živijo po svetu. Na odprtju razstave bo obiskovalce nagovoril Franco Cossutta, slavnostni govornik pa bo dr. Miran Košuta.

Razstava predstavlja osebne spomine Slovenk in Slovencev po svetu na čas osamosvajanja Slovenije pred 31 leti. Združuje več kot 60 razmišljanj zamejcev, držav nekdanje Jugoslavije, Evrope, Amerik, Azije, Avstralije in nekaterih, ki so se po osamosvojitvi vrnili v Slovenijo.

O tem prelomnem in edinstvenem času so v svojih spominih spregovorili Slovenci in Slovenke različnih kulturnih, profesionalnih in socialnih ozadij in predstavili doživljanje osamosvojitvenega procesa, organiziranje aktivnosti civilnih iniciativ in današnji odnos do domovine.

Na razstavi je na ogled tudi gradivo iz zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice, ki so ga ob osamosvojitvi Slovenije ali kasneje kot spominsko literaturo pripravili in izdali Slovenci po svetu.

Razstavo so pripravili Slovenski etnografski muzej, Kustodiat za slovenske izseljence, zamejce, pripadnike narodnih manjšin in drugih etnij v Sloveniji in Narodna in univerzitetna knjižnica ter Zbirka knjižničnega gradiva Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Avtorici raziskave in razstave sta Tanja Roženbergar (Slovenski etnografski muzej) in Helena Janežič (Narodna in univerzitetna knjižnica).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine