6.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Razstava Češke umetnice Adriene Šimotove: Srečanje. Dotik in odtis.

Piše: Jože Jan

V petek, 10. decembra bo odprta v Mednarodnem grafičnim likovnem centru – MGLC – razstava češke umetnice Adriene Šimotove.

Adriena Šimotová (1924-2014) je edinstvena predstavnica češke likovne umetnosti druge polovice 20. stoletja. Po moževi smrti je opustila klasično slikarstvo in se začela izražati s papirjem in tekstilom. Njeno delo je poetično, manipulacija papirja je osupljiva, krhka, včasih brutalna, a vedno humana.

Izbrana retrospektiva v MGLC bo predstavila dela, v katerih je umetnica radikalizirala eksistencialno dojemanje človekove osebnosti. Svoje delo je videla kot odprto in komunikativno razmerje. Ustvarjala je ob razmišljanju o odnosu med dotikom in odtisom in ob močnem zavedanju lastne in tuje telesnosti.

Pokrovitelj razstave je Veleposlaništvo Češke republike. Razstava nastaja v tesnem sodelovanju s praško Fundacijo Adriene Šimotove, Narodno galerijo Praga, Slovaško narodno galerijo v Bratislavi, Olomuškim muzejem umetnosti, Galerie Klatovy-Klenová, praške Galerije Zlatá husa in Fundacije Jindricha Štreita. Kurator razstave je Pavel Brunclik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine