4.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

»Radi pojemo slovenske narodne« v Celju

Piše: Jože Jan

V nedeljo, 24. aprila ob 18. uri bo v Dvorani Golovec v Celju dolgo pričakovani dogodek »Radi pojemo slovenske narodne«.

»Radi pojemo slovenske narodne« bo več kot koncert. Na dogodku – ki je bil predviden za leto 2020, a je zaradi pandemije moral biti odpovedan – bo poleg prepevanja in igranja slovenskih narodnih pesmi možno uživati tudi v zabavnem delu, v katerem se bodo izkazali voditelji radia Veseljak, igralci in glasbeniki.

Nastopili bodo Modrijani, Gadi, Klapa Skala, Ansambel Dar, Igor in zlati zvoki, Ansambel Opoj, Krimski lisjaki, Ansambel Pogum, Ansambel Glas, Trio Šubic, Ansambel Tomaža Rota, Slovenski zvoki, Ansambel Pik, Ansambel Jarica, Ansambel Klateži, Ansambel Poljanšek, Tomaž Plahutnik & Rudi Šantl, Prifarski muzikanti, Erosi, Ansambel Petka, Ansambel Banovšek in Kvartet Svit. Za humorne vložke pa bo poskrbel Slavko Podboj s prijatelji.

Glasbeni urednik Radia Veseljak in arhivar slovenske narodne in narodno-zabavne glasbe, Simon Golobič, je o dogodku napisal: »Ljudska glasba je brezpogojno slovenska dediščina glasbene kulture. Zgodovinske izkušnje nam kažejo in povedo, da se je v stoletjih in tisočletjih zgodovinskega razvoja marsikaj spremenilo, nastalo je marsikaj novega, v različnih kulturnih in glasbenih oblikah, a ljudska pesem je preživela in ostala. Ljudska glasba že stoletja predstavlja odsev vsakdanjega načina življenja ljudi. Skozi vojne vihre je slovenska ljudska pesem hrabrila tudi najbolj pogumne, kmetom je na poljih krepila delovno  moč, vseskozi je odražala veselje do življenja samega. Slovenska ljudska pesem še danes pooseblja neokrnjeno slovensko dušo. Z izvajanjem te glasbe v naravnem tempu bitja človeškega srca se začnejo sproščati emocije, pesmi nas objamejo z lepimi občutki. Slovenska pesem teži k enotnosti srčnega slovenskega naroda. Zato, pridite in zapojte z nami. Pokažite, da ste pravi Veseljaki. Skupaj bomo zapeli slovenske narodne, torej ponarodele ljudske pesmi, v vokalno-instrumentalni podobi. Vi pa si dovolite postati del največjega slovenskega pevskega zbora.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine