4.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Oktober Jazz festival na Primorskem

Piše: Jože Jan

Kulturni dom Nova Gorica vabi na jesenski festival Oktober Jazz. Dva koncerta sta že mimo, na vrsti so pa še trije. V Novi Gorici in Goriških brdih bo na razpolago pester program za ljubitelje jazza.

»Deluje kot bi nam negotovi časi koronskega zajedavca letos sploh ne mogli do živega. Bogat program 41. koncertne sezone kar buhti od dogodkov in pisane ponudbe za vse okuse.« so z navdušenjem in ponosom zapisali organizatorji festivala.

Do nedelje se bodo zvrstili trije koncerti:

V petek, 22. oktobra ob 20. uri se bo predstavil v Mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica Samo Šalamon Trio feat. Nov slovenski trio kitarista in skladatelja Sama Šalamona vključuje tri odlične slovenske glasbenike. Na trobenti je eden vodilnih slovenskih trobentačev zadnjih let, Igor Matković, Kristjan Krajnčan pa virtuozno dopolnjuje trio na bobnih ter violončelu. Samo Šalamon, ki ga tuje publikacije uvrščajo med najbolj zanimive jazz skladatelje na svetu, je do sedaj izdal že 29 albumov za tuje in slovenske založbe. Trio predstavlja dva nova albuma zasedbe z naslovoma Common Flow ter Rare Ebb.

V soboto, 23. oktobra ob 11. uri bo v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica predstava Zlatka Kaučiča: Pogum pogumnih/Audaci corraggiosi. Zlatko Kaučič je posvetil to suito ljudem, ki si v vsakdanjem življenju prizadevajo za ohranitev in zaščito drugačnosti in bogastva, ki ga le-ta doprinaša družbi. Kaučič že več kot 40 let ustvarja na področju jazzovske in improvizirane glasbe in je mentor mladih glasbenikov. Izdal je nad 60 zgoščenk.

V nedeljo, 24. oktobra ob 15. uri bo v Vili Vipolže na Goriških Brdih solo koncert ameriškega kitarista Ralpha Townerja, svetovno znanega mojstra klasične in 12-strunske kitare. Towner je poznan kot vodilni skladatelj, kitarist in klaviaturist akustične jazz zasedbe »Oregon«, ima pa tudi bogato in raznoliko solistično kariero. Njegova glasba je kot objem – vesela, lahka in zračna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine