7.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Narodni muzej Slovenije in Prirodoslovni muzej Slovenije slavita 200-letnico delovanja

Piše: Jože Jan

Deželni muzej za Kranjsko je bil ustanovljen pred skoraj 200 leti, 15. oktobra 1821 in je najstarejša slovenska muzejska institucija. Iz Deželnega muzeja izvirata Narodni muzej Slovenije in Prirodoslovni muzej Slovenije. Oba državna muzeja proslavljata 200-letnico plodnega delovanja z raznimi razstavami in slovesnostmi.

Prirodoslovni muzej Slovenije

Včeraj je Prirodoslovni muzej Slovenije pripravil slovesnost v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Vabljene goste so nagovorile direktorica muzeja Breda Činč Juhant, predsednica mednarodnega odbora ICOM NATHIST Dorit Wolenitz in predsednica Nacionalnega sveta za kulturo Uršula Cetinski.

Na slovesnosti so podelili Zoisovi priznanji Prirodoslovnega muzeja Slovenije Univerzi v Ljubljani in Univerzi v Mariboru za dolgoletno sodelovanje z muzejem. Prikazali so tudi dokumentarni film o Prirodoslovnem muzeju Slovenije v režiji Mateja Vraniča, kustos muzeja, dr. Al Vrezec pa je podal kratko predavanje o pomembnosti naravoslovnih zbirk.

Za zaključek slavja so nastopili sopranistka Petra Vrh Vrezec, pianist Tadej Horvat in baritonist in muzejski svetovalec Al Vrezec.

Kot zaključek letošnjega slavja Prirodoslovni muzej Slovenije pripravlja razstavo “200 let – od kabineta čudes do neprecenljive zakladnice narave”, v kateri bodo predstavili zgodovino in pomen ohranjanja kulturne dediščine naravnega izvora ter potrebo po varstvu narave.

Narodni muzej Slovenije

 Januarja je Narodni muzej Slovenije skupaj s Prirodoslovnim muzejem Slovenije in Slovenskim etnografskim muzejem pripravil manjšo razstavo o začetkih Deželnega muzeja »Muzej skozi zgodovino«.

Junija je muzej v sodelovanju z 32 slovenskimi muzeji odprl osrednjo razstavo “Zlata sled”, ki bo do maja 2022 na ogled v muzejskem atriju. Zlato je najdragocenejši material, iz katerega je človek izdeloval najpomembnejše predmete. Zato je muzej izbral zlato za temo osrednje razstave ob 200-letnici muzeja. Razstava v atriju Narodnega muzeja Slovenije predstavlja štiri pomembne segmente, ki jih zaznamuje zlato: Moč in oblast, Cerkev in sveto, Čast in slava ter Bogastvo in razkošje.

Včeraj je muzej na Jakopičem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju otvoril razstavo plakatov. V osemdesetih razstavnih panojih  muzej povzame 200 let zgodovine, prikaže raznoliko delovanje muzeja in številne znamenite in unikatne predmete, ki muzej hrani.

Med prijetnim sprehodom po Jakopičevem sprehajališču obiskovalec uživa ob branju in opazovanju slik od neandertalske piščali, egipčanske mumije, kipa emonskega meščana in raznih zbirk antičnih nakitov in kovancev do najmanjše »žepne« violine , originalnih stolov Michaela Thoneta in arhitekta Jožeta Plečnika in knjižnjih zbirk Franceta Prešerna, Janeza Vajkarda Valvasorja in drugih .

Lepo razporejeni panoji popelje obiskovalca po vsej zgodovini muzeja, delovanja (arheološka izkopavanja, konserviranje in restavriranje muzejskih predmetov) in pokaže različne lokacije muzeja. S pomočjo QR kode si tudi lahko o gledajo čisto nov promocijski videoposnetek. Razstava bo na ogled do 15. novembra.

V prihodnjem mesecu načrtujejo še predstavitev novih publikacij (Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije in obsežne monografije Narodni muzej Slovenije 200 let) in priložnostnega kovanca ter slavnostno akademijo v Cankarjevem domu, na TV Slovenija pa bo na ogled novi dokumentarni film režiserja Amirja Muratovića.

Častni pokrovitelj dogodkov ob praznovanju 200-letnice prvega muzeja na Slovenskem je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine