5.6 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Na čelo ljubljanske Drame bo stopila Vesna Jurca Tadel

Piše: L.K.F.

V novembru je Igor Samobor odstopil z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana. Funkcijo vršilke dolžnosti bo s 3. januarjem prevzela Vesna Jurca Tadel, dramaturginja, kritičarka, esejistka in prevajalka, zdaj pa vodja sektorja za umetnost direktorata za ustvarjalnost na kulturnem ministrstvu.

Vesna Jurca Tadel je dobra poznavalka gledališča. Ob koncu študija na Akademiji za gledališče, radio film in televizijo je bila članica dramaturške skupine v mariborski drami, po diplomi iz dramaturgije na Akademiji leta 1986 pa se je zaposlila kot dramaturginja v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer je bila v letih 1991-93 tudi vršilka dolžnosti umetniškega vodje.

Med letoma 2003 in 2006 je za časnik Delo pisala o predstavah v SNG Drama Ljubljana, sicer pa je kritike odjavljala tudi v revijah Sodobnost in Ampak ter v štirinajstdnevniku Pogledi. Del svojih kritiških zapisov je izdala v knjigi Zakaj že?

Na Ministrstvu za kulturo je delala šestindvajset let, zdaj torej prevzema mesto vršilke dolžnosti ravnatelja Drame v Ljubljani, je poročal Radio Slovenija.

Delavci novo v.d. ravnatelja označili za kompetentnoSaša Tabaković, predstavnik delavcev v svetu ljubljanske Drame, je za Radio Slovenija izjavil: “Po eni strani smo bili presenečeni in razočarani, da je prišlo do takšnega spora med nekdanjim ravnateljem in ministrstvom, hkrati pa smo zadovoljni, da je ministrstvo našlo kot vršilko dolžnosti človeka, ki ima vse kompetence za primerno in uspešno nadaljnje vodenje gledališča.”

Skladno z zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo ravnatelja oziroma ravnateljico na podlagi javnega razpisa imenuje ustanovitelj javnega zavoda, in sicer po predhodno pridobljenem mnenju sveta in strokovnega sveta. Vesna Jurca Tadel bo prevzela vodenje Drame 3. januarja 2022.

Odstop zaradi odlašanja s prenovoSpomnimo, da je Igor Samobor z mesta ravnatelja SNG Drama odstopil 22. novembra. Kot razlog za to odločitev po osmih letih vodenja ustanove je navedel nespoštovanje zavez s strani države glede načrtovane prenove gledališke hiše. Glavne očitke je naslovil na zdajšnjega ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki je po Samoborjevih besedah dosedanja dogovarjanja glede financiranja prekinil.

Minister Simoniti je zagotovil, da se bo postopek obnove zgradbe nadaljeval. Za obnovo bi po novem osnutku Nacionalnega programa za kulturo namenili 21 milijonov evrov, polovico manj, kot je bilo predvideno sprva. Dejal je še, da pred  njim 13 let niso izpeljali obnove.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je konec novembra ministra za kulturo pozval, da se imenovanje novega ravnatelja ali ravnateljice osrednje slovenske gledališke ustanove izpelje pravočasno, transparentno in v prid tamkaj zaposlenim. Kot so zapisali, namreč prav ti “tvorijo javni zavod SNG Drama Ljubljana in so zaslužni za njegovo delovanje ter tako nesporno upravičeni do kakovostnega in strokovnega vodenja.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine