9.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Madžarska bogatejša za muzej Zsa Zsa Gabor

Piše: C. R.

Muzej, posvečen glamurozni na Madžarskem rojeni svetovno znani igralki Zsa Zsa Gabor, je ta teden v Budimpešti odprl vrata. Slovesnosti se je udeležil tudi vdovec po njeni smrti, nemško-ameriški poslovnež Hans Robert Lichtenberg, ki je bolj znan kot princ Frederic von Anhalt.

Stalna razstava muzeja, ki domuje v filmskem studiu Origo na obrobju prestolnice, slavi razkošni hollywoodski življenjski slog in osebnost najbolj znane madžarske igralke.

“Zsa Zsa je bila prva prava zvezdnica na svetu. Kamor koli je šla po svetu, vedno je imela odprta vrata,” je po četrtkovem odprtju muzeja za francosko tiskovno agencijo AFP povedal 78-letni von Anhalt.

Med razstavnimi predmeti, ki jih je muzeju podaril von Anhalt, so igralkine razkošne obleke in pohištvo, pa tudi spominki, kot je izvod revije Life z Zsa Zso Gabor na naslovnici. Na ogled je tudi obleka, ki jo je igralka nosila, ko so jo leta 1989 aretirali, ker je udarila losangeleškega policista.

Von Anhalt se je s slavno igralko, ki je umrla leta 2016, poročil leta 1986. Za igralko je to bil daleč najdaljši od njenih devetih zakonov.

“Ljudje me sprašujejo, zakaj se ločujem od stvari, ki mi jih je zapustila, a vem, da so zdaj na dobrem kraju. Zasluži si, da jo slavimo” je še povedal von Anhalt. “Na tak način ji vračam stvari. Z njo sem živel 35 let, vse je v mojem srcu, vsaka slika, vsaka obleka, nikoli ne bom ničesar pozabil, dokler bom živ,” je dodal.

Zsa Zsa se je rodila v premožni družini na Madžarskem leta 1917 kot Sari Gabor. Bila je ena od treh sester, znanih po svojih oblinah in strasti do bogatih moških. V 30. letih prejšnjega stoletja je tudi bila okronana za miss Madžarske. Pred drugo svetovno vojno je emigrirala v ZDA.

Na višku svoje igralske kariere je utelešala ženski ideal filmske industrije. Nastopila je v številnih uspešnih filmih, kot so Moulin Rouge, Lili in Arrivederci, Baby. Vsaj tako kot po svojih filmskih vlogah je bila igralka znana tudi po svojih romantičnih zvezah, poroča STA.

Njeno žaro so pokopali v Budimpešti julija lani, skoraj pet let po njeni smrti v starosti 99 let, ko je umrla na svojem domu v Los Angelesu po srčni kapi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine