4.9 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Ljubljanski grad: otvoritev razstave »Urša premik:48«

Piše: Jože Jan

Danes se bo v galeriji »S« na ljubljanskem gradu otvorila razstava Urše Premik »48«, eksperiment performativnega (avto)portretiranja.

Eksperiment 48 raziskuje razsežnosti portretiranja, v katerem so osebe izpostavljene intenzivnemu stiku. Avtorica je v zaprtem belem prostoru, brez zunanjih vplivov, brez sodobne tehnologije, samo z osnovnimi potrebščinami, z vsako od petih portretiranih oseb preživela 48 ur.

Da bi ujela pristen portret, je uporabila različne tehnike, od srednjeformatne kamere, polaroidov, do videa. Nastali portreti tako odslikavajo in nakazujejo tisto, kar je bistvo celotnega eksperimenta: izkušnjo izmenjave, napetosti in medsebojnega vplivanja portretirane osebe in fotografinje.

Urša Premik (1994) je portretna, modna in komercialna fotografinja, ki živi v Ljubljani. Njene fotografije so bile razstavljene na številnih skupinskih in samostojnih razstavah in tudi v različnih publikacijah in revijah. Avtorica je svojo strast do fotografije odkrila že v zgodnjih letih. Njeno delo je večinoma osredotočeno na ljudi, saj so oni njen glavni vir umetniškega navdiha.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine