11.3 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Ljubljanska Drama – jutri premiera »Emigranta«

Piše: Jože Jan

V sredo, 13. oktobra Ljubljanska Drama predstavlja premiero enodejanke poljskega dramatika Slawomirja Mrożka »Emigranta«. Režiserka predstave je Nina Ramšak Marković, igralca sta Nejc Cijan Garlatti in Marko Mandić.

Režiserka je enodejanko opisala kot »zgodbo, ki se odvija na novoletno noč v življenju dveh imigrantov – intelektualca (političnega, ideološkega migranta) in fizičnega delavca (ekonomskega migranta). Skozi dialog med njima pride do soočenja dveh radikalno drugačnih pogledov na svet«.

Poljski dramatik, prozaist, avtor stripov in satirik Slawomir Mrožek (1930-2013) je znan predvsem po svoji parodiji in stiliziranem jeziku. V svojem pisanju je raziskoval odtujenost, zlorabo oblasti, podrejenost in omejevanje človekove svobode v totalitarnem sistemu. Dramska besedila, večinoma enodejanke, napisane med letoma 1958 in 1963, pred odhodom v tujino, so mu prinesle svetovno slavo.

»Drama Emigranta vsekakor izhaja iz izkušnje samega avtorja, ki je leta 1963 zapustil Poljsko in pobegnil najprej v Italijo, nato pa v Francijo. Zato ni nenavadno, da so takšne neposredno politične interpretacije, ki so dramo videle predvsem kot zgodbo o disidentih, ki so bežali na drugo stran železne zavese« omenja režiserka Nina Ramšak Marković.

V državah tedanjega vzhodnega bloka je Mrožek veljal za disidenta in antirežimskega avtorja, v državah Zahodne Evrope pa so ga uvrščali med dramatike absurda, s čimer se Mrožek ni popolnoma strinjal. Ni ga zanimala absurdnost, marveč posameznik, ujet v mrežo socialnih odnosov. V nasprotju z dramatiko absurda je v svojih dramah opozarjal na izkoriščanje človeka.

Nina Ramšak Marković o predstavi še omenja, da je »besedilo izjemno duhovito in mojstrsko napisano in namiguje na skromnejšo produkcijsko postavitev z zgolj dvema igralcema v vsakdanjem, jasno definiranem prostoru igre. Lika imata nasprotne poglede na okolico, a z naše perspektive pripadata isti skupnosti. Oba sta izločena iz družbe in to jima daje isto simbolno vrednost. Nosita vlogo družbenega zajedalca, odpadnika, imigranta. Ravno v teh najnižjih plasteh socialne vertikale pa se komični žanr zelo dobro znajde«.

Premiera bo jutri, 13. oktobra, ponovitve pa še v četrtek, petek in soboto, 14. 15. in 16. oktobra v Mali Drami.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine