21.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Letni koncert Folklorne skupine veterani Vidovo

Piše: Jože Jan

Folklorna skupina veteranov Kulturnega društva VIDOVO pripravlja letni koncert, ki bo v soboto, 6. novembra ob 19. uri v Domu kulture v Šentvidu pri Stični. Obljubljajo, da ne bo manjkalo folklornih plesov ne petja.

Folklorna skupina veteranov Vidovo je s prvimi folklornimi koraki pričela leta 2012. Takrat so vsi ponosni prišli na vaje, saj so menili, da če znajo plesati polko in valček, znajo že skoro vse… ampak so kmalu ugotovili, da ni vse tako enostavno. Vsekakor so v kratkem času osvojili številne plese različnih slovenskih pokrajin in izvedli veliko uspešnih nastopov, na kar so lahko zelo ponosni. Veseli so tudi, da jih ples druži in povezuje.

Na tem koncertu se jim bodo pridružili Otroška folklorna skupina VIDOVO in Folklorna skupina Nasmeh iz Trebnjega.

Otroška folklorna skupina Vidovo deluje že od leta 1993. Skupino sedaj vodi Anita Kotar, pomaga pa ji Katarina Kotar. Vsako leto otroška skupina sodeluje na občinskiuh revijah folklornih skupin. Od leta 2001 je skupina redna udeleženka regijskih revij otroških folklornih skupin, na katerih je prejela bronasta in srebrna odličja. Leta 2018 se je skupina uvrstila med 10 najboljših otroških folklornih skupin ter prejela zlato priznanje za državni nivo. Za ta uspeh je februarja 2019 prejela Jurčičevo plaketo za izjemne dosežke na področju ohranjanja slovenskega ljudskega izročila. Prejeli so tudi zlato priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti za dosežen državni nivo izvedbe plesov in igre.

Folklorna skupina Nasmeh deluje v okviru Univerze za tretje življensko obdobje Trebnje. To je ženska skupina, saj v njej plešejo samo ženske – 20 upokojenk. Začele so leta 2006. Druži jih veselje do ljudskih plesov. Vodi jih Branka Moškon. Od leta 2015 se je skupini pridružila zasedba godcev, ki skupino spremljajo s klavirsko harmoniko, frajtonarico, klarinetom, lončenim basom, kitaro in še marsikaterim drugim inštrumentom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine