11 C
Ljubljana
sobota, 4 maja, 2024

Koncert »Na ramenih velikanov« v Mariboru

Piše: Jože Jan

V sredo, 23. marca ob 19.30 bo v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor Koncert cikla Carpe Artem – »Na ramenih velikanov«. Komorna zasedba bo združevala pianističnega virtuoza Denysa Masliuka in člane dveh slovenskih simfoničnih orkestrov.

Na sporedu koncerta bo zlat repertoar komornih del: Beethovnov klavirski trio št 2 v Es-duru, op. 70  in Dohnanyjev Sekstet za klavir, violino, violo, violončelo, klarinet in rog v C-duru, op. 37.

Koncert je bil prvotno načrtovan v letu 2020 ob 250. obletnici Beethovnovega rojstva. Dohnanyi je bil velik poznavalec Beethovna in je izvedel in posnel ogromno Beethovnovih skladb med praznovanjem njegove 150. obletnice rojstva, torej pred dobrimi 100 leti.

Vrhunski pianist Denys Masliuk, ki danes živi in poučuje v Kopru, se je rodil v ukrajinskem mestu Khmelnitski. Osnove klavirja je dobil v Ukrajini, nato pa je bil sprejet na Glasbeni licej pri Akademiji za glasbo v Minsku v Belorusiji, kjer je leta 2002 zaključil šolanje z odliko. Študij je nadaljeval na Hochschulle für Musik Hanns Eisler v Berlinu. Leta 2005 ja zmagal na mednarodnih tekmovanjih »Marco Fortini« v Bologni in »San Nicolò de Bari« v Bariju v Italiji.

Denys Masliuk že nekaj let živi in deluje kot profesor klavirja na Umetniški gimnaziji v Kopru. Njegovi učenci so nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj. Svoje znanje in izkušnje posreduje mlajšim generacijam na poletnih šolah in seminarjih.

Koncertiral je v Italiji, Nemčiji, Ukrajini, na Poljskem, v Belorusiji, na Hrvaškem in Nizozemskem. Veliko časa Denys Masliuk posveča tudi komponiranju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine