6.2 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Kdo je avtor teh zgodovinskih fotografij?

Piše: dr. Primož Lampič

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje smo pred časom našli serijo štirih črno-belih fotografij, ki jih objavljamo v tem članku, a nimamo podatkov ne o okoliščinah akcesije ne o avtorju. Fotografije so dimenzij 50 cm x 60 cm, a so bile za to priložnost digitalno obrezane, da je slikovni zapis bolje viden. Fotografije so datirane z letnico 1988 in signirane, žal z nečitljivim podpisom. Vse dosedanje poizvedba, kdo bi lahko bil njihov avtor, so bila zaman.

Podobe, ki jih je za članek preslikal Peter Žargi, sodelavec MAO, nedvomno sodijo skupaj, saj so očitno plod sekvenčnega snemanja ter tako tvorijo svojevrstno fotoinstalacijo oz. fotoreportažo razmeroma omejenega časovnega segmenta; v njih je nekaj filmskega. Kot skupina so bile nekje tudi razstavljene, saj so bile na podlago prilepljene z dvostranskim lepilnim trakom. Pri nestrokovni odstranitvi, znova v neznanih okoliščinah, so bile, kakor je delno mogoče razbrati tudi iz tu objavljenih posnetkov, dokaj poškodovane.

S svoji sicer mali zgodbi na zanimiv, celo humoren način pričajo o nekih nesporno dramatičnih, celo prelomnih časih slovenske zgodovine. Ker jih je brez dvoma posnel nekdo, ki se je zavedal absurdnosti situacije, hkrati pa je poznal medij in bil spreten pri njegovi uporabi, v muzeju menimo, da je podobe treba ohraniti.

V MAO sklepamo, da jih je ob neki priložnosti avtor ali nekdo drug podaril muzeju, a bi vendarle pred restavriranjem radi ugotovili identiteto avtorja, ga celo imeli celo čast spoznati osebno ali vsaj prejšnjega lastnika, in z njim, če se bo strinjal, sklenili darilno pogodbo ter podoba dali restavrirat ali pa mu jih vrnili.

Na tem mestu zato prosimo avtorja, morebitnega prejšnjega lastnika ali kogarkoli, ki bi kaj vedel o avtorstvu, inštituciji in kraju javne predstavitve ter o okoliščinah, v katerih so bile fotografije predstavljene, da se nam oglasi ali nam piše.

Naši kontaktni podatki:

Kontaktna oseba: dr. Primož Lampič, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana

E-naslov: [email protected]

Tel.: 00 386 (1) 54 84 285

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine