7.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Jure Pukl na ljubljanskem gradu

Piše: Jože Jan

V petek, 25. februarja ob 20. uri se bo v Hribarjevi dvorani ljubljanskega gradu predstavil Jure Pukl, eden nosilnih predstavnikov mlajše generacije slovenskega jazza, ki živi in ustvarja v New Yorku.

Najnovejši album Broken Circles je izšel leta 2020 pri londonski založbi Whirlwiind Recordings in je že enajsta avtorska plošča Jureta Pukla. Premierno jo je predstavil januarja lani na slovitem festivalu Winter Jazz v New Yorku.

Albun Broken Circles zaznamuje novodobna brezčutnost. »Postali smo otopeli,« pravi Pukl. »Vseeno sem optimist: verjamem, da se bodo stvari izboljšale.«

Jure Pukl se je rodil leta 1977 v Slovenj Gradcu. Po končani srednji glasbeni šoli v Mariboru je študiral na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Podiplomski študij jazzovskega saksofona je končal na Univerzi za glasbo v Gradcu. Izpopolnjeval se je tudi na Kraljevem konzervatoriju v Haagu in na Berklee College of Music v Bostonu.

Puklova uspešna mednarodna kariera ga je pripeljala na sam vrh glasbene ustvarjalnosti. Nastopa na festivalih v mestih, kot so Moskva, Kairo, Santiago de Chile, Dunaj, Berlin in Tokio, ter v klubih Blue Note, Jazz Stabdard, The Jazz Gallery, The Vortex in Bimhuis. Sodeluje z umetniki širokega glasbenega razpona.

Jure Pukl je prejemnik nagrade Prešernovega sklada leta 2015. Letos ga je Mestna občina Velenje imenovala Kulturni ustvarjalec leta 2022. Dejaven je tudi kot pedagog, producent in organizator: s svojo Kreativo jazz kliniko Velenje navdihuje stotine mladih glasbenikov po svetu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine