5.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Jaslice na Ljubljanskem gradu

Piše: Jože Jan

V petek, 26. novembra bodo postavljene jaslice v Grajski kapeli Ljubljanskega gradu. Jaslice na Ljubljanskem gradu so delo Mira Rismonda, znanega tudi po izdelovanju ledenih skulptur. Za Ljubljanski grad je izdelal lesene jaslice v naravni velikosti.

Jaslice je prvič postavil sv. Frančišek Asiški leta 1223, kasneje pa se je ta običaj razširil tudi drugod. Prvi zapisi o postavljanju jaslic, kakršne poznamo dandanes so se pojavili leta 1252 v Nemčiji. Bile so oltarne jaslice, figurice pa so bile izoblikovane iz lesa različnih velikosti.

Na slovensko ozemlje so upodobitve Kristuovega rojstva prišle s predstavniki frančiškanskega reda. Ko so se v 13. stoletju oblikovala naša mesta, so se vanje kmalu naselili tudi frančiškani in s seboj prinesli duh svojega ustanovitelja. Prvi jaslični motivi se pojavljajo že v 13. stoletju na pečatu gornjegrajskega benediktinskega samostana, sicer pa je nastanek naših jaslic povezan s prihodom jezuitov. V prvi polovici 17. stoletja so z namenom ljudem približati božični dogodek, z gledališko igro uprizarjali Jezusovo rojstvo in si pri tem pomagali tudi z zibelko. Da bi ohranili učinek božične dramske igre, so »bistveni prizor dokodka« postavljali tako, da bi ostal nespremenjen. Tako so nastale jaslice, kakor jih poznamo danes. Gre za maketo igralskega prizora oz. postavitev figur v polni plastiki, ki naj bi neme in molče nadaljevale tisto, kar se je predhodno odvijalo na odru.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine