11.3 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

(GLASBA) Šesti koncert Mladih virtuozov

Piše: C. R., F. L.

Festival Ljubljana v novo leto vstopa s 6. koncertom Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi, ki obeležuje že 30. sezono. V četrtek, 5. januarja, ob 19. uri bodo glasbeni navdušenci  v Viteški dvorani Križank v prvem delu večera lahko prisluhnili Erazmu Žganjarjuu na kljunasti flavti, ki ga bo spremljala čembalistka Eva Dolinšek, v drugem delu pa nam bo zaigral Trobilni kvintet Neobrass, ki ga sestavljajo trobentarja Jernej Maček in Kristjan Zupan, hornist Marko Arh, pozavnist Žan Kopše in tubist Uroš Menegatti. Vstopnice so brezplačne, prevzamete jih lahko pri blagajni Križank vsak delovnik med 10.00 in 16.00 ter uro pred koncertom.

Erazem Žganjar, rojen leta 2002, se je začel glasbeno izobraževati leta 2009 na Glasbeni šoli Kranj pod mentorstvom prof. Mojce Zaplotnik in kasneje prof. Špele Lotti Knoll. Leta 2014 se je udeležil Mednarodnega glasbenega tekmovanja Svirel in se s prejetimi 99,5 točke kot zmagovalec svoje kategorije uvrstil med finaliste in osvojil drugo mesto. Leta 2016 se je udeležil 45. državnega tekmovanja TEMSIG, prejel zlato plaketo in prvo nagrado. Leta 2018 je na GŠ Kranj izvedel svoj prvi samostojni recital in konec šolskega leta 2017/18 za svoje umetniško udejstvovanje prejel veliko nagrado Glasbene šole Kranj. Od šolskega leta 2018/19 je študij kljunaste flavte nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Mateje Bajt. Pod njenim mentorstvom je v istem šolskem letu na 48. tekmovanju TEMSIG v kategoriji II.a prejel zlato plaketo ter prvo nagrado. Nastopil je na številnih internih in javnih koncertih KGBL, tako solistično kot v različnih komornih zasedbah. Večkrat je sodeloval tudi pri maturitetnih nastopih dijakov. Leta 2020 in 2021 sta z Evo Majcen, bivšo dijakinjo KGBL in študentko AG, v okviru mojstrskega tečaja Festivala Radovljica pripravila samostojni recital v Baročni dvorani graščine. Junija 2021 je z odliko predčasno opravil maturo iz predmeta glasba ter prejel vse možne točke na maturitetnem nastopu. Uspešno je opravil sprejemne izpite na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Prav tako mu je KGBL za umetniško uveljavljanje v šolskem letu 2021/22 dodelil Škerjančevo nagrado. Tudi na 51. tekmovanju TEMSIG je v kategoriji III.a prejel zlato plaketo in prvo nagrado. Še istega leta pa je bil izbran med zmagovalce razpisa Mladi upi 2022. Letos se je po vsej Sloveniji predstavil tudi s komorno skupino, s katero je koncertiral na mnogo prireditvah in glasbenih ciklih, kot so Glasbena mladina ljubljanska, Slovenski glasbeni dnevi, Solo e da camera in drugi. Redno se udeležuje seminarjev pri priznanih profesorjih, kot so Mateja Bajt, Helge Stiegler, Anne-Suse Enssle, Una Košir, Katharina Lugmayr, Matthijs Lunenburg in drugi.

Čembalistka Eva Dolinšek je z odliko magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Egonu Mihajloviću. Zaradi izjemnih umetniških dosežkov in izkazane odličnosti magistrskega izpita je leta 2015 prejela diplomo summa cum laude. Njena aktivnost oživljanja in raziskovanja stare glasbe se nadaljuje s številnimi solističnimi in komornimi koncerti v okviru abonmajev, strokovnih predavanj. Od leta 2011 je umetniška vodja baročne komorne skupine Musica nucis. Leta 2018 je postala asistentka za čembalo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Poleg udeležb na poletnih šolah pri priznanih profesorjih svoje znanje redno nadgrajuje pri mednarodno priznanem francoskem čembalistu in dirigentu Christophu Roussetu (FR). Leta 2016 je izdala svojo prvo zgoščenko z naslovom BAROK. Je nagrajenka več mednarodnih tekmovanj. Na tekmovanju TEMSIG 2019 je dobila posebno priznanje žirije kot čembalistka za umetniško podporo tekmovalki Marjanci Jocif v kategoriji kljunasta flavta.

Trobilni kvintet Neobrass sestavljajo študentje ljubljanske Akademije za glasbo, in sicer trobentarja Jernej Maček in Kristjan Zupan iz razreda prof. Franca Kosma, hornist Marko Arh, ki je študiral v razredu prof. Boštjana Lipovška, pozavnist Žan Kopše, ki se izobražuje pri prof. Dušanu Kranjcu, in tubist Uroš Menegatti, študent drugega letnika v razredu prof. Rolanda Szentpálija. Kvintet je pod mentorskim vodstvom prof. Jureta Gradišnika leta 2019 na tekmovanju TEMSIG prejel zlato priznanje in osvojil prvo mesto v najvišji starostni kategoriji. Leta 2020 so se v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije s koncerti predstavili v Ljubljani, Celju, Kopru ter Slovenskih Konjicah. Nastopili so tudi na več pomembnih slavnostnih dogodkih, kot so sprejem britanskega princa Edwarda, 200-letnica Narodnega muzeja v Sloveniji ter koncerti v okviru Festivala Ljubljana.

Program, ki ga boste lahko slišali:G. B. Fontana: Sonata št. 6P. D. Philidor: Suita št. 5, op. 1A. Vivaldi: Koncert za kljunasto flavto v C-duru, RV 443J. Gallus, prir. A. Misson: Ecce, quomodo moritur justus (za trobilni kvintet)V. Ewald: Kvintet za trobila št. 3 v Des-duru, op. 7

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine