21.3 C
Ljubljana
nedelja, 5 maja, 2024

Evripidova tragedija »Trojanke« v SNG Nova Gorica

Piše: Jože Jan

V petek, 25. marca bo ob 20. uri na Velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica ponovna predstava Evripidove tragedije Trojanke.

Evripidova tragedija je postavljena v mitsko dobo trojanske vojne, a je verjetno dramatikov komentar na takrat aktualno peloponeško vojno, atenski pohod na nevtralni otok Melos ter poboj tamkajšnjega prebivalstva. Drama je obsodba nepravičnih vojn, sprašuje se o odgovornosti in krivdi zanje. Razumljivo je, da je ta drama uprizorjena v kontekstih aktualnih političnih razmer. Ta je prva slovenska uprizoritev Trojank, v režiji Jaše Kocelija.

O Trojankah je Jaša Koceli povedal: »Trojanke so me nagovorile z umetniške plati. Med branjem in po njem sem imel intenzivno vizijo predstave, močan preblisk, kjer se mi je vse podzavestno zlilo in sem začutil veliko željo in potrebo po uprizoritvi. Vesel in hvaležen sem, da se je to branje ujemalo z dogovarjanjem za projekt, da je umetniški vodja Marko Bratuš v ideji prepoznal potencial in dal zeleno luč za projekt. Tak potek dogodkov je za režiserja idealen in se ne zgodi velikokrat, ko pa se, ti da krila.

V resnici ne razumem, zakaj Trojanke v vseh letih begunske krize v slovenskih poklicnih gledališčih niso bile uprizorjene. Troja obstaja. Troja je Sirija, Irak, Palestina. Troja je danes. V tem trenutku je po svetu največ beguncev v zgodovini človeštva, več kot šestdeset milijonov. Vsake tri sekunde nekdo na novo postane begunec. Kot prebivalci Slovenije in Evrope smo soodgovorni za pomoč ljudem v stiski. Svet je preveč prepleten, da bi se ignorirali med sabo.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine