1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Danes je mednarodni dan maternih jezikov, v Sloveniji dan slovenščine

Piše: Slosolar.si

Na pobudo Unesca danes obeležujemo mednarodni dan maternih jezikov, ki spodbuja k negovanju lastnega maternega jezika in spoštovanju maternega jezika drugih. Skrb za materni jezik, v Sloveniji torej v veliki večini za slovenščino, je potrebna vsak dan. Letošnja tema mednarodnega dne maternih jezikov je sicer večjezično izobraževanje – potreba po spremembi izobraževanja.

Maternega jezika se naučimo prvega. V njem najlažje čustvujemo, razmišljamo, doživljamo in razumevamo sebe ter sporočamo drugim o sebi in svetu, ter v njem tudi sanjamo. Pomemben je za razvoj narodne pripadnosti in zavesti, saj se skupaj z njim ohranja narodova zgodovinska dediščina ter ljudska in družinska tradicija. Nekje sem našel pregovor, ki pravi: »Če umira moj jezik, umira tudi moj narod.« In še kako drži. Da bi se temu izognili, je treba materni jezik negovati in v njem veliko brati. Vendar ne spletni strani, pač pa knjig. In ker je slovenščina uradni jezik v Sloveniji, ter od 1. maja 2004 tudi eden od uradnih jezikov Evropske unije, je upravičena in njuna skrb za lep slovenskih jezik v javnih ustanovah in medijih, v javnih napisih ter krajevnih in uličnih oznakah.

Slovenščina je materni jezik za približno 2,4 milijona ljudi, od katerih jih večina živi v Sloveniji, okoli pol milijona pa po svetu ali v zamejstvu. Slovenščino kot materni jezik govorijo tudi v Italiji, na Koroškem v Avstriji, v hrvaški Istri, madžarskem Porabju ter v Nemčiji, ZDA, Kanadi, Argentini, Avstraliji in Južnoafriški republiki. Slovenščino poučujejo na lektoratih na 54 univerzah v 25 državah po svetu.

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v poslanici med drugim zapisala, da je izobraževanje v maternem jeziku bistvenega pomena za normalen razvoj posameznika in prenos jezikovne dediščine, obe čemer je opozorila, da kar 40 odstotkov učencev na svetu nima dostopa do izobraževanja v jeziku, ki ga najbolje govori ali razume. »To močno ogroža učenje, kulturno izražanje in vzpostavljanje družbenih odnosov ter slabi jezikovno dediščino človeštva,« je poudarila.

Svetovno esperantsko združenje je Združenim narodom ob današnjem dnevu poslalo sporočilo, da se kot združenje, ki si prizadeva za reševanje jezikovnih težav v mednarodnih odnosih in za olajšanje mednarodnega komuniciranja, pridružujejo Unescovemu pozivu vsem državam, da se zavzemajo za ohranjanje in zaščito vseh jezikov, ki jih uporabljajo narodi sveta, med njimi tudi domorodnih jezikov, ki jim je v tem desetletju namenjena posebna pozornost.

Unesco je 21. februar za mednarodni dan maternih jezikov razglasil leta 1999 v spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so leta 1952 v Pakistanu zahtevali enakopravnost za svoj jezik – bengalščino. Z njim organizacija opozarja na potrebo po ohranjanju kulturne in jezikovne raznolikosti po svetu.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine