6.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

2. koncert Simfoničnega cikla v Mariboru

Piše: Jože Jan

V četrtek, 17. februarja  ob 19.30 bo v veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru 2.koncert Simfoničnega cikla. Koncert bo dirigiral Simon Dvoršak.

Na programu je Simfonična pesnitev Ilova gora slovenskega skladatelja in akademika Marjana Kozine, Koncert za bas pozavno in orkester ameriškega skladatelja Thoma Ritterja Georgea (solistka bo Ana Knez) ter Simfonija št. 1 v E-duru avstrijskega skladatelja Hansa Rotta.

Dirigent Simon Dvoršak je po končani srednji glasbeni šoli in gimnaziji v Celju najprej diplomiral na Pedagoški fakulteti v Mariboru, nato pa se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral in prejel diplomo summa cum laude. Izpopolnjeval se je tudi v Španiji ter zaključil podiplomski študij v specializaciji iz glasbenega gledališča na Mountview Academy of Theatre Arts v Londonu. Vodil je številne orkestre širom Slovenije in v tujini. Redno sodeluje in koncertira z orkestrom Slovenske filharmonije, orkestrom SNG Maribor, simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, orkestri Akademije za glasbo, orkestrom Slovenske vojske ter orkestri v Avstriji, Romuniji, Veliki Britaniji in na Hrvaškem. Veliko časa posveča glasbenemu gledališču, operi, opereti in muzikalu. Pogosto snema za arhiv RTV Slovenija in je reden član žirij na glasbenih tekmovanjih in festivalih. Kot dirigent in pedagog se predano posveča delu z mladimi. Na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani predava kot izredni profesor in opravlja funkcijo prodekana za umetniško dejavnost. Prejel je bronasti celjski grb za 25-letno delovanje v kulturi ter zlato plaketo Univerze v Ljubljani.

Ana Knez se je rodila v Slovenj Gradcu, kjer se je začela učiti violino. Leta 2011 je po končani nižji glasbeni šoli začela igrati pozavno. Leta 2014 je začela obiskovati Konservatorij za glasbo in balet Maribor ter nadaljevala s študijem bas pozavne. V času šolanja se je udeležila več  tekmovanj in dosegla izjemne rezultate, med drugimi zlato plaketo in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu 2015 ter zlato plaketo, prvo nagrado in nagrado za najboljše izvajano delo na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov 2016 , 2017 in 2020. Študij je nadaljevala na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine