14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Zanika skrunitev materinega trupla in obtožbe o goljufiji

Piše: C. R., STA

Ljubljančan Anton Kovačič, ki naj bi osem let v stanovanju skrival truplo matere, da je lahko z njenega bančnega računa dvigoval pokojnino in invalidnino, v ponedeljek pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani obtožb o skrunitvi materinega trupla in goljufiji ni priznal, poročajo mediji. Obtoženi zahteva izločitev policijskega zapisnika o najdbi trupla.

Če bi obtožbe priznal, bi tožilka zaradi skrunitve trupla predlagala kazen devet mesecev zapora, zaradi goljufije leto in pol zapora oziroma enotno dveletno zaporno kazen.

Kot med drugim še poročajo mediji, je obramba zahtevala izločitev zapisnika o hišni preiskavi, ki ga je policija napisala 20. novembra 2020, saj zatrjuje, da je policija v zaklenjeno sobo vdrla nezakonito. O zahtevi bo odločala sodnica.

Da so novembra 2020 prejeli prejeli obvestilo o pogrešani 97-letni ženski, ki so jo sorodniki nazadnje videli živo leta 2011, so policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana javnost obvestili 23. novembra 2020.

Osumljenega, takrat 67-letnega moškega, ki je sorodnikom ves čas lažno prikazoval, da je ženska živa, in jim več let ni omogočal stikov z njo, so policisti najprej pridržali, nato pa izpustili, saj ni bilo nevarnosti, da bi dejanje ponovil. Pred tem ga policija še ni obravnavala za kazniva dejanja ali prekrške.

Po poročanju medijev je obdukcija trupla izključila, da bi bila ženska umrla zaradi kaznivega dejanja.

Zaslužni profesor za kriminalistično psihologijo Peter Umek o osumljenem 67-letniku ne ve nič, verjame pa, da je gospa umrla in da ni bila umorjena, je dejal za STA. Sam v tem, da je osumljeni več let skrival truplo, ne vidi zelo posebnega fenomena, saj je znano, da marsikdo zaradi materialnih koristi naredi marsikaj. Podobni primeri so se po njegovih besedah že dogajali tudi pri nas.

Osebno meni, da je osumljeni naiven, saj bi se moral zavedati tega, da ga bodo prej ali slej odkrili in da bodo težave. “Kriminalni optimizem pri njem ni imel nobene prave osnove,” je ocenil psiholog.

Vedeti bi morali tudi, tako Umek, v kako tesnih stikih s pokojno so že prej bili drugi družinski člani, kakšne odnose so imeli. Več je poročanj o sosedih, ki pa so nekateri imeli določene dvome o tem, ali je ženska še živa.

“To je tisto, kar kaže na to, koliko so lahko starejši ljudje osamljeni in kako se za njih skrbi. Veliko se govori o nasilju, a malo o nasilju nad starostniki. Tega je razmeroma veliko in je skrito,” je opozoril psiholog. In tudi v tem primeru se je pokazalo, kako je lahko nekaj skrito več let, se je strinjal sogovornik.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine