12.7 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

V ŠTORAH EVAKUIRANIH 85 PREBIVALCEV; v intervenciji do 3. ure zjutraj sodelovalo 43 gasilcev

Prebivalci Štor, ki so jih v četrtek zvečer evakuirali zaradi izlitja taline v obratu stare Železarne Štore – Valji, so se v jutranjih urah lahko vrnili na svoje domove. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je zaradi okvare na talilni peči, v kateri je bilo 30 ton taline, ta začela uhajati, in je obstajala možnost večje eksplozije.

Kot so zapisali na upravi za zaščito in reševanje, so posredovali gasilci poklicne enote iz Celja ter prostovoljnih gasilskih društev iz Štor, Prožinske vasi in Svetine, ki so zavarovali območje in iz objekta evakuirali 22 zaposlenih. Skupaj z odgovornimi osebami podjetja in odgovornimi osebami občine Štore so določili tudi nadaljnje ukrepe ter s policisti preventivno evakuirali 85 prebivalcev iz okoliških stanovanjskih objektov.

Vodja intervencije Poklicne gasilske enote Celje Boris Žnidarko je pojasnil, da so evakuirali prebivalce iz 13 okoliških hiš in stanovanjskega bloka. Nekatere so z gasilskimi vozili prepeljali v osnovno šolo, nekaj pa jih je odšlo k svojcem. Na domove so se lahko vrnili po polnoči, ko so gasilci skupaj s pristojnimi iz podjetja ugotovili, da zanje ni več nevarnosti.

Kot je dodal Žnidarko, ni bil v dogodku nihče poškodovan, izlitje pa po njegovih podatkih tudi ni imelo vpliva na okolje, saj so vsi predvideni varnostni elementi vzdržali.

Strokovne službe so izklopile peči in izvedle postopke, ki jih ob takem dogodku morajo, tako da ni prišlo do pregrevanja peči. Gasilci so skupaj z zaposlenimi nadzorovali ohlajevanje taline do normalizacije razmer, na kraju pa so ostali do približno tretje ure zjutraj.

Neposredno je v intervenciji sodelovalo 43 gasilcev, prostovoljnih in poklicnih, še nekaj pa jih je prišlo pomagat pri evakuaciji, je še povedal Žnidarko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine