10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

V neustrezni opremi in v težkih zimskih razmerah odšla v gore, gorski reševalci so ju rešili pred gotovo smrtjo!

Piše: C. R. 

Gorenjski policisti in Regijski center za obveščanje Kranj sta bila danes nekaj čez 10. uro obveščena o dveh tujih poškodovanih osebah na območju Hruške planine.

Za reševanje je bil takoj aktiviran helikopter Slovenske vojske z ekipo za reševanje v gorah, zaradi izvedbe policijske naloge pa tudi policist Gorske policijske enote. Helikopter je z ekipo večkrat preletel Hruško planino, iz smeri Sedla Rožca do Hruškega vrha in nazaj, vendar poškodovani osebi nista bili najdeni.Reševanje se je nadaljevalo na klasičen način. Helikopter je policista gorske enote in gorskega reševalca odložil pri Mokotovi bajti pod Sedlom Rožca, ki sta z zbiranjem obvestil prišla do podatka, da sta dva tujca, okoli 11. ure pod Hruškim vrhom klicala na pomoč. Zato je helikopter policista in reševalca prepeljal na Hruški vrh, od koder se je iskalno reševalna akcija nadaljevala peš na klasičen način.Peš je bilo pregledano zelo nevarno brezpotje, ki vodi od Hruškega vrha proti slapu Presušnik (graben poteka nad predorom Karavanke) in Hrušici. Tam so bile najdene sledi hoje dveh oseb. Sledi so vodile od višine okoli 1.700 metrov do okoli 1.400 metrov nadmorske višine, kjer so se ponovno začele vzpenjati nazaj proti pobočju Javorji nad Mojstrano, kjer so reševalci, nekaj pred 16. uro, našli onemogla in podhlajena 46- in 20-letna tuja državljana. V akciji so sodelovali gorski reševalci GRS Jesenice, Mojstrana, Kranj in Radovljica.Hodila sta po nevarnem brezpotju z visokimi skalnimi skoki. Poti na tem delu ni. Teren je strm, kamnit, leden in prepaden. Obvezna je alpinistična oprema. Na območju slapa Presušnik se je eden od tujcev tudi poškodoval, ko se je po nevarnem terenu spuščal brez opreme in skakal čez visoke skalne skoke v grapo. Oba sta bila pomanjkljivo opremljena, oblečena in obuta. Vse okoliščine pa kažejo, da sta zašla in se izgubila.Na kraju jima je bila nudena prva pomoč in sta bila s helikopterjem Slovenske vojske odpeljana v zdravstveno ustanovo. Po podatkih s katerimi razpolagamo je bil 46-letni tujec lahko telesno poškodovan.Zasluga, da sta bila tujca uspešno in pravočasno najdena, saj se je že začelo temniti, temperatura spuščati, ena oseba je bila telesno poškodovana, obe pa onemogli in podhlajeni, gre vsem sodelujočim, ki so sodelovali v iskalno reševalni akciji, saj je bila koordinacija nalog med službami in intenzivnost izvedbe iskanja na zelo visokem nivoju. Policisti bodo dogodek ustrezno zabeležili.

Policija je kasneje sporočila, da sta bila v gorah državljana Turčije, stara 20 in 46 let. Je pa res, da zaradi svoje lahkomiselnosti ne bosta imela stroškov, njuno reševanje, ki ni bilo poceni, bomo plačali davkoplačevalci. Če bi se to zgodilo v Avstriji, bi bil epilog bistveno drugačen …

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine