14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč tokrat pod sloganom Če bi ceste spregovorile

Po svetu danes zaznamujemo dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Posvečen je vsem umrlim in poškodovanim v prometnih nesrečah, pa tudi njihovim bližnjim, prijateljem, sodelavcem in znancem. Letos svetovni dan poteka pod sloganom Če bi ceste spregovorile – prispevajmo svoj delež k izboljšanju varnosti v cestnem prometu.

 

Aktivnosti v okviru mednarodnega dne v Sloveniji tradicionalno organizira Zavod Varna pot. Že v sredo so svoja prizadevanja za Vizijo nič, ki pomeni nič žrtev in hudo poškodovanih na slovenskih cestah, predstavili na novinarski konferenci.

V. d. generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar se je v četrtek poklonila žrtvam pri osrednjem obeležju žrtvam prometnih nesreč na Žalah. Prireditve so v minulih dneh potekale po več slovenskih občinah, danes bo v ljubljanski stolnici tudi maša za žrtve prometnih nesreč.

Osrednja slovesnost je v Ljubljani potekala v soboto. Notranji minister Boštjan Poklukar je v nagovoru med drugim poudaril, da je za zagotavljanju čim boljše varnosti cestnega prometa nujno povezovanje in sodelovanje vseh pristojnih institucij. Vse te aktivnosti pa po njegovih besedah nikoli ne bodo imele zadostnega učinka, dokler družba kot celota ne bo ponotranjila zavedanja o ničelni toleranci do nepremišljenih in tveganih ravnanj v prometu.

Vse voznike in ostale udeležence v prometu je zato pozval k odgovornemu ravnanju. “Ta se začne pri vsakem posamezniku in njegovi odgovornosti do sočloveka. Ne čakajmo na trenutek, ko nas šele osebna vpletenost in bolečina spodbudita k temu zavedanju, ampak naj to postane del našega vsakdana in prežema naše sleherno dejanje v prometu,” je še povedal minister.

Na slovenskih cestah je letos doslej umrlo 86 ljudi, kar je sicer manj kot v enakem obdobju lani, a je po prepričanju predstavnikov Zavoda Varna pot to število previsoko. “Ko govorimo o Viziji nič, je to nekaj, za kar smo vsi, konkretno pa si mislimo, da te vizije ne moremo doseči,” je glede skepticizma javnosti na novinarski konferenci v sredo dejal predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba. Ob tem je poudaril, da lahko k zmanjšanju števila žrtev na cestah prispeva vsak udeleženec cestnega prometa.

Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije na svetovnih cestah letno umre približno 1,24 milijona udeležencev, kar pomeni najmanj 3390 na dan. Poškoduje se okoli 50 milijonov ljudi, pet milijonov pa jih za vedno ostane invalidnih, je navedeno na spletni strani Zavoda Varna pot.

Po podatkih Evropske komisije je na cestah v EU leta 2017 umrlo 25.250 tisoč ljudi, 1,8 milijona pa se jih je huje ali lažje poškodovalo. V letu 2016 je bilo smrtnih žrtev 25.964.

Slovenske ceste so od leta 1991 do 2018 zahtevale 7435 življenj, 282.969 ljudi pa se je v prometnih nesrečah hudo telesno poškodovalo, še navajajo v zavodu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine