-2.3 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

Sodni zapisnikar prodajal informacije kriminalni združbi

Piše: C.R.

Med obsežno preiskavo celjskih kriminalistov, na področju prepovedanih drog in prepovedanega prehajanja državne meje so kriminalisti ugotovili, da je delavec sodišča tajne podatke za lastno korist delil z kriminalnimi združbami.

V preteklih dneh so kriminalisti zaključili preiskave v povezavi z neupravičeno proizvodnjo in prometom s prepovedanimi drogami, prepovedanim prehajanjem meje ali ozemlja države, izdaje tajnih podatkov ter dajanja podkupnin. V času kriminalističnih aktivnosti, s katerimi so začeli v sredini lanskega leta, so bili uporabljeni tako klasični, kot tudi prikriti preiskovalni ukrepi.

Kriminalisti so ugotovili, da na širšem celjskem področju deluje organizirana hudodelska združba, v kateri sodelujejo državljani Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije. Na območju Slovenije so organizirali nakup hrambo in prodajo prepovedanih drog kokaina in konoplje.

Posamezni člani te kriminalne organizacije so tudi organizirali prevoze ilegalnih migrantov. Po ugotovitvah kriminalistov so štirikrat organizirali to vrsto prevoza za državljane Pakistana, Afganistana in Bangladeša. Te so iz Hrvaške, preko Slovenije, prepeljali v Italijo. V dveh primerih so storilci uspešno migrante prepeljali v Italijo, v dveh pa so policisti posamezne člane združbe ustavili med prevozom skupaj z 58 migranti in dvema voznikoma.

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da so posamezni člani te združbe razpolagali s tajnimi podatki o aktivnosti policije. Po preiskavi sodeč so te podatke pridobili s strani sodnega zapisnikarja kazensko preiskovalnega oddelka Okrožnega sodišča v Celju. Sodni uslužbenec je iz koristoljubja delil tajne podatke s posamezniki kriminalne združbe in jih obveščal o kriminalističnih aktivnostih zoper njih ter tudi o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov. Zapisnikar naj bi izdal najmanj 100 zaupnih dokumentov sodišča.

Po zaključku preiskave so na celotnem območju Slovenije izvedli 16 hišnih preiskav in aretirali 12 oseb. 15 oseb so kazensko ovadili za 49 različnih kaznivih dejanj. Od teh je bilo šest primerov izdaje tajnih podatkov, en primer dajanja daril, štirje primere nedovoljenega prehajanja državne meje in 38 primerov neupravičene proizvodnje  in prometa s prepovedanimi drogami.

Sedem osumljencev je v petek imelo obisk pri preiskovalnem sodniku v Celju, ki je šestim od njih odredil pripor.

Vir: Policijska uprava Celje

Zadnje novice

Sorodne vsebine