15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Prijeli dva vlomilca, podrobnosti o izvršenih kaznivih dejanjih

Ljubljanski policisti so odvzeli prostost 41-letniku, osumljenemu več vlomov v kleti na območju Viča in Centra in 49-letnemu Latvijcu, osumljenemu vlomov v stanovanja v Ljubljani.

Kriminalisti in policisti PU Ljubljana so 15. januarja odvzeli prostost 49-letnemu moškemu, državljanu Latvije, kateri je med 12.1.2019 in 14.1.2019 vlomil v tri stanovanja na območju mesta Ljubljane in si pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 103.000,00 EUR. V okviru kriminalistične preiskave je bilo ugotovljeno, da je osumljeni prvo dejanje izvršil na Švabičevi ulici v Ljubljani, kjer je preplezal ograjo atrija in tako prišel do zaprtih balkonskih vrat. Na vratih je razbil steklo in tako prišel v notranjost, od koder je odtujil LCD TV in še nekaj drugih osebnih predmetov, last oškodovanca.

Drugi vlom je osumljeni izvršil prav tako na Švabičevi ulici v Ljubljani v poznem popoldanskem času. Preplezal je ograjo atrija in tako prišel do zaprtih balkonskih vrat, na katerih je razbil steklo in tako prišel v notranjost. Iz notranjosti je odtujil več ročnih ur, tehničnih predmetov, oblačil in drugih osebnih predmetov.

Tretji vlom je osumljeni istega dne izvršil tudi na Janežičevi ulici v Ljubljani, kjer je splezal na balkon visokega pritličnega stanovanja. Na balkonskih vratih je razbil šipo in tako prišel v notranjost, od koder je odtujil več dragocenih ročnih ur, fotoaparat, denar in druge osebne predmete oškodovanca.

Osumljeni je bil naslednji dan 15.1.2019 opažen s strani enega izmed oškodovancev, ki je na območju Trnovega v Ljubljani postal pozoren na sumljiv parkiran kombi z italijanskimi registrskimi tablicami. V kombiju je
opazil osumljenca, ki je imel na sebi oblečena oblačila, katera je oškodovanec prepoznal kot svoja, saj so mu bila odtujena pri vlomu v stanovanje. O tem je takoj obvestil policiste na št. 113, ki so vozilo izsledili.
Osumljeni je takoj, ko je zagledal policijsko vozilo, sunkovito speljal in ni hotel ustaviti na znake policistov. Osumljeni je med begom zaradi neprilagojene hitrosti s kombijem trčil v eno izmed ograj, kar pa ga ni
ustavilo; pred policisti je pričel še bežati, vendar mu beg ni uspel, saj so ga policisti uspeli prijeti in mu odvzeti prostost. Pri preverjanju kombija je bilo ugotovljeno, da je bil 12.1.2019 ukraden na območju Republike Italije, osumljeni pa je prišel v Slovenijo izključno z namenom izvrševanja kaznivih dejanj.

V okviru kriminalistične preiskave je bilo opravljenih več razgovorov, opravljeni so bili ogledi krajev kaznivih dejanj in zavarovani sledovi, sodelovali smo s tujimi varnostnimi organi, na podlagi odredbe sodišča je bila opravljena tudi preiskava kombija. V kombiju je bilo najdenih večina ukradenih predmetov, kateri so bili osumljencu zaseženi in v nadaljevanju vrnjeni oškodovancem; za nekaj predmetov pa še ugotavljamo njihov izvor. V
okviru sodelovanja z Latvijskimi varnostnimi organi je bilo ugotovljeno, da je osumljeni specialni povratnik vlomov, tatvin, ropov itd., za katera je bil že tudi pravnomočno obsojen.

Na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov je bil osumljeni za opisana kazniva dejanja s kazensko ovadbo priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zoper njega odredil pripor.

Zadnje novice

Sorodne vsebine