24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Mladoletnik osumljen, da je vrgel molotovko v Črnomlju

Piše: C.R.

V  petek,  9.  aprila  2021,  okoli 21.00 ure, so policisti na številki 113 prejeli  klic  o  požaru  v  stanovanjski  hiši v Črnomlju. V hišo naj bi neznanci  vrgli vnetljivo eksplozivno snov. Na kraj požara so bili napoteni policisti Policijske postaje Črnomelj, ki so kraj zavarovali in zbrali prva obvestila. Ogled  in  preiskavo  požara  je  prevzela  komisija Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, saj je dogodek imel znake kaznivega dejanja.

Pri  ogledu  kraja  dejanja  so ugotovili, da je takrat še neznani storilec skozi zaprto okno  dnevnega  prostora  pritličja  stanovanjske  hiše  v notranjost   vrgel  gorečo  steklenico,  napolnjeno  z  vnetljivo  tekočino (molotovko). Ob  razbitju  stekla  okna in steklenice je prišlo do izbruha požara. Ogenj je zajel  sedežno  garnituro  in zavese ter osmodil stene.
Domači  so uspeli požar pogasiti sami. Povzročena je bila manjša materialna škoda.

Po  intenzivni  preiskavi so z zbiranjem obvestil in materialnimi dokazi so kriminalisti   potrdili   utemeljen   sum  in  zaradi  povzročitve  splošne nevarnosti kazensko ovadili  17-letnika  iz  Črnomlja.  V  preiskavi  so ugotovili,  da je pred tem na domačem dvorišču  opravil tudi preizkus delovanja zažigalne steklenice in to tudi posnel.

Za  kaznivo  dejanje  povzročitev  splošne  nevarnosti je zagrožena zaporna kazen do 5  let  zapora,  saj  je  bila s požarom povzročena nevarnost za življenja ljudi.

Kazenski  zakonik  določa,  da  se  mladoletniku,  ki  je  bil  ob storitvi kaznivega  dejanja  že  star  16  let,  pa  še ni bil star 18 let (starejši mladoletnik)  smejo  izreči  vzgojni  ukrepi  (ukor, navodila in prepovedi, nadzorstvo  organa  socialnega  varstva,  oddaja  v vzgojni zavod, oddaja v prevzgojni dom, oddaja v zavod za usposabljanje). Izjemoma se mu sme izreči tudi denarna kazen  ali mladoletniški zapor.

Kot  je  pojasnil  vodja sektorja kriminalistične policije, so policisti in kriminalisti po zbiranju  obvestil in preverjanju okoliščin dogodka (tudi navedb,  ki so se pojavljale v javnosti) ugotovili, da motiv dejanja izhaja iz medvrstniških nesoglasij med mladoletnimi osebami.

Vir: PU Novo mesto

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine