22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Martinovo so nekateri vozniki vzeli “preveč zares”, za volanom tudi drogirani – je bil isti državljan Kosova obravnavan dvakrat?

Piše: C. R. 

Policisti so minuli, tokrat Martinov vikend imeli ogromno dela. 

Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 13. novembra v zgodnjih jutranjih urah, v  Novi  Gorici  ustavili  in  kontrolirali  voznika  osebnega  avtomobila, državljana   Kosova.  V  nadaljevanju  postopka  so  mu  odredili  preizkus alkoholiziranosti  in  rezultat je pokazal, da je imel v voznik v organizmu 0.33 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Prav tako omenjeni voznik nima  veljavnega  vozniškega  dovoljenja.  Policisti so mu vozilo skladno sprometno  zakonodajo  zasegli, zoper voznika bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.Policisti  so  danes,  14.  novembra  dopoldne,  v  Novi Gorici ustavili 34-letnega   voznika   osebnega   avtomobila  in  v  nadaljevanju  postopka ugotovili,  da  nima  veljavnega  vozniškega dovoljenja. Tudi njemu je bilo vozilo  zaseženo,  kršitelja  čaka  še  srečanje ssodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Včeraj,  13.  novembra zvečer, so policisti v Spodnji Idriji ustavili in kontrolirali  voznika  osebnega  avtomobila  in  mu v nadaljevanju postopka odredili  preizkus  alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal, da je bil  pod  vplivom  alkohola  (0.64  miligrama  alkohola  v litru izdihanega zraka).  Vozniku  je  bila  prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško  dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), čaka ga še srečanje s sodnikom,saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.Že isti dan v nočnem času, so policisti v Šmihelu (Mestna občina Nova  Gorica)  ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila in tudi njemu je rezultat odrejenega preizkusa alkoholiziranosti pokazal, da je bil pod  vplivom  alkohola  (1,04 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Vozniku  je  bila  prepovedana  nadaljnja  vožnja, ker pa je poleg tega tudi rogovilil proti policistom, so mu v roke stisnili kar več položnic hkrati, pa tudi s sodnikom bo rekel kakšno. Policisti PP Idrija so v soboto, 12. novembra popoldne, v Godoviču imeli v  postopku  voznika  osebnega  avtomobila  zaradi  prekoračitve  hitrosti. Slednji  je  v  naselju  Slednji  je  v  naselju,  kjer je splošna omejitev hitrosti  50  kilometrov  na  uro,  vozil s hitrostjo 74 kilometrov na uro. Policisti so mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti in  rezultat  je  pokazal,  da  je bil pod vplivom alkohola (0,73 miligramaalkohola  v  litru izdihanega zraka). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja  in  začasno odvzeto vozniško dovoljenje, čaka pa  ga  še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.Policisti  PP  Ajdovščina so v soboto, 12. novembra v nočnem času, na območju  Ajdovščine  ustavili  voznika  avtomobila  in mu odredili preizkus alkoholiziranosti.  Rezultat  preizkusa alkoholiziranosti je pokazal, da je imel omenjeni voznik v organizmu 0,76 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.  Tudi  njemu je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško  dovoljenje, zoper njega bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

PU Celje poroča o zelo hitrih voznikih. Voznik motornega kolesa je v naselju Prekopa, na območju Policijske postaje Žalec,  vozil  s  hitrostjo  108  km/h,  kar  pomeni,  da  je ob upoštevani varnostni  razliki  merilnika  hitrosti,  hitrost  prekoračil za najmanj 52km/h. Voznik  osebnega  vozila  pa  je   v  Velenju, pri omejitvi 50 km /h, vozil109km/h. Obema  voznikoma  so prepovedali nadaljnjo vožnjo in jima zasegli vozniškidovoljenji. Zoper oba sledita obdolžilna predloga. Za opisana prekrška prekoračitve hitrosti je predpisana globa 1.200 evrov in 18 kazenskih   točk,   kar   pomeni  tudi  prenehanje  veljavnosti  vozniškega dovoljenja.

Policisti PU Koper pa so pridržali Italijana, ki je ponoči dirkal v napačni smeri po avtocesti.

V soboto ob  8.37  so  policisti  obravnavali  prometno  nesrečo  na hitri cesti pri Bertokih.  Ugotovljeno je bilo, da je osebni avtomobil zaradi neprilagojene hitrosti  trčil  v vozilo 72-letne voznice. V tem vozilu sta bila 31-letnik in  27-letnik,  ki  nista  želela povedati kdo je vozil, odklonila sta tudi preizkus  alkoholiziranosti  in  strokovni pregled. Preiskovalna sodnica je odredila  prisilni strokovni pregled, zato sta bila odpeljana v bolnišnico. Opravljen  je bil ogled kraja, zadeva je še v fazi preiskave. Po ugotovitvi dejstva, kdo je vozil, sledi kazenska ovadba za kaznivo dejanje nevarne vožnje.

Isti dan ob  17.10 je policiste poklical  voznik in povedal, da pri Kozini vozi za njim kombi,  ki močno vijuga. Policisti so ustavili 36-letnega voznika, kateremu je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0.32 mg/l. Začasno mu je bilo odvzeto vozniško  dovoljenje  in prepovedana nadaljnja vožnja. Izdan mu je bil tudi plačilni nalog.Zvečer  so  policisti  odvzeli  vozniško  dovoljenje vozniku, kateremu je v Jagodju  preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,63 mg/l alkohola, voznikoma v Hruševju in Kazljah pa izdali plačilna naloga (rezultat preizkusa 0,38 mg/l alkohola  in 0,46 mg/l alkohola). Poleg tega je v Portorožu voznik odklonil preizkus alkoholiziranosti, zato mu prav tako sledi obdolžilni predlog.

Sledila je noč na nedeljo. Ob  2.40  so  v  Seči  ustavili  64-letnega  voznika osebnega avtomobila, V postopku  je  izročil  manjšo količino bele prašnate snovi (sum na heroin).Odrejen  hitri  test na drogo je bil pozitiven na THC in kokain. Zaradi več tehničnih  napak  na  vozilu  so  bile odvzete registrske tablice in vozilo izločeno iz prometa. Sledi obdolžilni predlog in plačilni nalog.Ob  1.  uri so policisti pri Tomaju naleteli na prometno nesrečo z udeležbo enega  vozila.  18-letni lastnik vozila, ki je bil na kraju, je zanikal, da bi sam vozil, preizkus alkoholiziranosti mu je pokazal 0,77 mg/l. Zadeva se še preiskuje.V  Portorožu  so  ob  2.55  zasegli  osebni avtomobil 35-letnemu državljanu Kosova,  ker  mu  je  preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,40 mg alkohola v litru  izdihanega  zraka,  vozil  je tudi brez vozniškega dovoljenja. Sledi obdolžilni predlog. Ali gre za istega voznika kot iz primera PU Nova Gorica danes dopoldne, ni znano.

Popoldan  so  v vasi Selce pri Pivki odredili pridržanje 37-letnemu vozniku osebnega  avtomobila,  pri  katerem je bil hitri test za droge pozitiven na amfetamine  in  kanabis,  strokovni  pregled  je odklonil. Sledi obdolžilni predlog.

Ob  21.35  je policijska patrulja v Šmarjah pri Sežani naletela na prometno nesrečo.  Voznik  osebnega  avtomobila,  43-letni  državljan  BiH, je kazal očitne  znake  vinjenosti.  Na  kraju  je bilo ugotovljeno, da je peljal od Šmarij  proti Sežani in levem ostrem ovinku zapeljal izven vozišča, trčil v prometni  znak, ga podrl ter zapeljal čez izruvan betonski podstavek droga. Preizkušen  je bil z alkotestom, ki je pokazal rezultat 0.95 mg/l. Sledi muenotni  obdolžilni  predlog  za  povzročitev prometne nesreče in vožnje pod vplivom alkohola.Danes ob  10.55  so  policisti  na izvozu z avtoceste v Postojni ustavili tovorno vozilo  s  priklopnikom.  25-letni  voznik, državljan BIH s prebivališčem v Sloveniji,  je bil pozitiven na hitrem testu za prepovedane droge (kokain). Odpeljan  je bil na strokovni pregled v ZD Postojna. Izdan bo tudi plačilni nalog za več drugih prekrškov.

Garali so tudi policisti PU Novo mesto. V soboto okoli 16.30 so bili obveščeni, da reševalci na območju Mokronoga oskrbujejo  hudo  poškodovanega  moškega,  v  katerega  naj bi trčil voznik osebnega  avtomobila  in  pobegnil  s  kraja nesreče. Policisti so se takoj odzvali, zbrali obvestila in ugotovili, da je 66-letni pešec hodil iz smeri Mokronoga  proti  Trebelnem  ob  desnem  robu  vozišča.  Pešec  je pri hoji uporabljal   bergle,   zaradi  boljše  vidnosti  je  imel  oblečen  odsevni brezrokavnik.  Vanj naj bi trčil voznik osebnega avtomobila, ki je peljal v isti smeri in pobegnil s kraja nesreče, ne da bi poškodovanemu nudil pomoč. Takoj  so  stekle  številne  aktivnosti  za izsleditev pobeglega voznika, v iskanje  je bilo vključenih večje število policistov. Na podlagi informacij očividcev  so  ugotovili,  da  gre za osebni avtomobil znamke Volkswagen in okoli  18.  ure v okolici Trebnjega našli parkiran avtomobil, poškodovan po prednjem  desnem delu. Izsledili so tudi 32-letnega pobeglega voznika in mu odredili  preizkus alkoholiziranosti. V litru izdihanega zraka je imel 0,82 miligramov  alkohola.  Avtomobil  so  mu zasegli, na pristojno tožilstvo pa bodo po zaključeni preiskavi podali kazensko ovadbo.Policisti  PP  Novo  mesto  so bili že dan prej okoli 15.30 obveščeni o trčenju avtobusa  in  osebnega  avtomobila  na  regionalni cesti med Mirno Pečjo in Trebnjem.  Opravili  so  ogled  in  ugotovili,  da  je za nesrečo odgovoren 22-letni  voznik  osebnega avtomobila, ki je s parkirnega prostora zapeljal na  cesto  in  odvzel  prednost  vozniku  avtobusa.  V trčenju ni bil nihče poškodovan,  v času nesreče so bili na avtobusu trije potniki. Policisti soše  ugotovili, da je bil povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola, v litru izdihanega  zraka  je imel 0,90 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje  prepovedali  nadaljnjo  vožnjo  in  nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.V soboto nekaj  po  21.  uri  se  je  zgodila  prometna  nesreča v okolici Trebnjega.  Policisti  PPP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je 66-letni  voznik kmetijskega traktorja zaradi vožnje po levi strani vozišča trčil  v avtomobil 24-letne voznice, ki je pravilno pripeljala iz nasprotne smeri. Traktorist je po nesreči trčil v kamniti zid in nadaljeval z vožnjo, potem  pa  ponovno izgubil oblast nad traktorjem, zapeljal na brežino in se prevrnil.  Poškodovanega  traktorista  so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.  Ugotovili  so  da  gre  za  lažje  poškodbe  in visoko stopnjo alkoholiziranosti.  Policisti  so zanj odredili strokovni pregled in uvedli prekrškovni postopek.O  prometni  nesreči  na  avtocesti  pri počivališču Starine, v smeri proti Ljubljani,  so bili obveščeni v nedeljo nekaj pred 15.30. Policisti PPP Novo mesto  so  ugotovili,  da  je  38-letna  voznica osebnega avtomobila, ki ni vozila  po sredini voznega pasu, izgubila oblast nad vozilom in zapeljala s ceste.  Povzročiteljica,  ki  se v nesreči ni poškodovala, je imela v litru izdihanega  zraka  0,45  miligramov  alkohola.  Zaradi kršitev so ji izdali plačilni nalog.Sevniški  policisti  so  v  noči  na 12. 11. med kontrolo prometa v Tržišču zaradi  nezanesljive  vožnje  ustavili  voznika  osebnega  avtomobila.  Med postopkom  so  ugotovili,  da  20-letni  voznik  nima veljavnega vozniškega dovoljenja,  v  litru izdihanega zraka pa je imel 0,64 miligramov alkohola. Avtomobil  so  mu  zasegli  in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.Policisti  PP  Brežice  so  med  kontrolo prometa med 11. 11. in 13. 11. iz prometa  izločili štiri voznike, ki so vozili pod vplivom alkohola. 11. 11. okoli  12.  ure  je  imel  voznik  osebnega avtomobila, ki so ga ustavili v Dečnem  selu, v litru izdihanega zraka 0,40 miligramov alkohola. Odvzeli so mu  vozniško  dovoljenje  zaradi kršitev izdali plačilni nalog v višini 600 evrov  in izrekli osem kazenskih točk. Voznik, ki so ga ustavili v Brežicah in  je  kazal  očitne  znake alkoholiziranosti, je preizkus odklonil. Zoper njega  bodo  na  sodišča  naslovili  obdolžilni  predlog.  Zakon o pravilih cestnega prometa za odklon preizkusa določa globo v višini 1200 evrov in 18 kazenskih  točk.  V  Bušeči  vasi  so  12.  11.  ustavili  voznika osebnega avtomobila,  ki  je imel v litru izdihanega zraka 0,79 miligramov alkohola. Odvzeli  so  mu  vozniško  dovoljenje  in  na  sodišča naslovili obdolžilni predlog  (globa  v  višini  1200  evrov in 18 kazenskih točk). 13. 11. je v Globokem  vozniku  osebnega  avtomobila  preizkus alkoholiziranosti pokazal 1,04  miligramov  alkohola.  Odvzeli  so mu vozniško dovoljenje in napisali obdolžilni  predlog  (1200  evrov in 18 kazenskih točk. Kršitelju, ki so ga ustavili v Bukošku, so zasegli avtomobil, saj je vozil v času, ko mu je bilo zaradi  kršitev  odvzeto  vozniško dovoljenje. Izrekli so mu globo v višini 1000 evrov in 18 kazenskih točk.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine