15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Kosmatinca opazili na območju Šentjurja – previdno v gozdovih!

Piše: C. R.  

Danes  okoli  pol  osmih zjutraj je na Policijsko postajo Šentjur poklicala občanka  in  povedala, da je v gozdu v Gorici pri Slivnici opazila medveda. Vse tiste, ki se bodo na tem območju danes odpravili v gozd, opozarjamo naj bodo pozorni.

Medveda v gozdu načeloma srečamo le v redkih primerih, saj nas medved običajno opazi prej in se umakne, zanj  namreč predstavljamo naravnega sovražnika.  Do težav lahko pride, če medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Prav tako je lahko nevarno, če se znajdemo med medvedko in mladiči.

Problem lahko  predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika. Zato imejte pse na vrvicah.

Kljub temu, da  je možnost srečanja z medvedom majhna, naj  se na omenjenem območju  pohodniki  čim  manj zadržujejo, če pa že, naj bodo glasni, naj se med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Medved se bo praviloma umaknil. In seveda velja, naj psov ne spuščajo v naravo brez nadzora.

Več nasvetov o tem, kako ravnati ob srečanju z medvedom, najdete na strani Zavoda za gozdove  Slovenije.

Vir: Policija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine