7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Inšpektorji za okolje in naravo na terenu: Akcija nadzora vožnje v naravnem okolju 2021

Piše: L. B.

V letošnjem letu je Inšpekcija za okolje in naravo (ION), skupaj s predstavniki policije, opravila nadzore lokacij, ki so znane po kršitvah določb, ki se nanašajo na vožnjo z vozili na motorni pogon in kolesi v naravnem okolju. Cilj akcije je osveščanje, opozarjanje in preprečevanje tovrstnega ravnanja, ki ima za posledico poškodbe naravnega okolja in ogrožanje habitatov rastlinskih in živalskih vrst.

Vsak inšpektor je v svoji območni enoti izbral območje nadzora na podlagi izkušenj in prijav iz predhodnih let. Prednost so dali območjem, kjer so bile kršitve ugotovljene že v preteklih letih (npr. nelegalne motokros proge), ter zavarovanim območjem.

Skupno je bilo tako opravljenih 16 nadzorov na terenu, zaradi kršitev so bile v sedmih primerih izrečene in izdane prekrškovne globe, v dveh pa je bilo izrečeno opozorilo. V dveh primerih motokros stez na kmetijskih zemljiščih sta bili zadevi v proučitev in morebitno ukrepanje odstopljeni na Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo.

Na območjih, kjer so se v preteklosti izvajali nelegalni motokrosi, na letošnjih inšpekcijskih nadzorih v okviru akcije, kršitev ni bilo ugotovljenih, vendar je konkretne kršitve v naravi na določen termin zelo težko neposredno ugotoviti. Vožnje se namreč po navadi ne izvajajo kontinuirano, ampak le občasno, a vseeno lahko rečemo, da ima tudi občasna prisotnost na terenu, preventiven učinek. Bistvenega pomena pa je sodelovanje s policijo, ki ima pristojnost in tudi možnost za zaustavitev vozečega kolesarja, motorista ali avtomobilista.

Vir: Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine