3.5 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Zloglasna Udba ne odpušča, mar ne?

Piše: Petra Janša, novinarka Demokracije

Prejšnji četrtek so me opozorili, da člani mandatno-volilne komisije na seji, zaprti za javnost, odločajo, ali bodo v parlament poslali zahtevo celjskega sodišča za začetek kazenskega postopka zoper sodnika Zvjezdana Radonjića. Tistega sodnika, ki je imel pogum povedati, kaj se je dogajalo pred sojenjem, med njim in po njem v zadevi Novič, ob tem pa je razkril hude nepravilnosti v slovenskem sodstvu.

Da ga preganja celjsko tožilstvo, se ne čudim, saj je isto tožilstvo pred leti začelo primer (ne)podkupljene sodnice, ki pa se je v vsej tajnosti končal na ljubljanskem sodišču, ko je sodišče kazensko ovadbo zavrglo. Tudi temu razpletu se ne čudim, saj bi lahko imel postopek nepredvidljive posledice. Spomnimo, da je takrat celjsko tožilstvo vodil Ivan Žaberl, ki so ga verjetno tudi zaradi ugotovitve, da je na seznamu Udbe zaveden kot avtomehanik, poslali v pokoj.

Naj ob tem omenim opazko, namenjeno meni, glede udboavtomehnika, da boste razumeli, da je med demokrati veliko takih, ki se jim zdi »fajn«, da taki ljudje odločajo o naših življenjih. @DarkoErmenc takole tvitne: »Vrh primitivnosti je tvoje nabijanje in konstrukti. Če je bil nekoč avtomehanik, je pa idiot, ali kaj?« V odgovor pa tvit @freewiseguy, ki je zapisal: »Saj tudi višja pravna sestra lahko postane ministrica za pravosodje. Baje ni nič narobe s tem, razen nedolžnih obsojencev in nagrajenih banksterjev. Aja, pa nekoliko gospodarsko zamujamo za nekdanjimi sovjetskimi sateliti. Kaj pa je to takega.«

Tako bo DZ odločal o usodi sodnika Radonjića. Andrej Žnidarčič tvitne: »Narobe svet. Pri nas sprožajo kazenske postopke ljudje, ki bi morali biti v kazenskih postopkih.« Sodnik Radonjić je tako spoznal kruto resnico, da komunistična Udba ne odpušča. Dovoljeno ji je vse. In to utemeljitelj totalitarnega kazenskega prava Ljubo Bavcon dobro ve. V zadnjem zborniku pričevanj o Milanu Kučanu namreč svojemu šefu za 80. rojstni dan podari misel poljskega publicista Adama Michnika, da je na svetu hujši od komunizma antikomunizem. Hm.

Narobe svet. Pri nas sprožajo kazenske postopke ljudje, ki bi morali biti v kazenskih postopkih.

(Komentar je bil napisan v ponedeljek, 25. januarja, pred glasovanjem v DZ.)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine