9.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Zdravo misleča kompartija se vrača k orwellovskemu idealu

V Orwellovem 1984 je zasliševalec O’Brian »miselnemu zločincu« Winstonu Smithu pojasnil, da mora zdravo misleči član partije brez pridržka verjeti vsemu, kar partija pravi. Dva in dva je štiri, včasih. Če partija pravi, je lahko tudi tri ali pet ali pa vse skupaj hkrati. Če partija pravi, da se Zemlja vrti okoli Sonca ali pa Sonce okoli Zemlje ali pa oboje, potem zdravo misleči član partije to verjame brez pridržka. 

In tudi ponosni nasledniki slovenske kompartije se pod začasno voditeljico vse bolj vračajo nazaj k orwellovskemu idealu. Oni dan so boljševiki razglasili, da nasprotujejo nošnji zaščitnih mask v šolah, ker je to fašizem ali nekaj podobnega. Zdravo misleča aktivistična učiteljica v eni od ljubljanskih osnovnih šol je sledila partijski direktivi in prenesla okužbo na nekaj ducatov zaupanih ji otrok. Aktivistka in okoli 170 frocev zdaj ždi v karanteni, partija pa razglaša, da ne nasprotuje nošnji mask v šolah, razen kadar ji nasprotuje. Bistro? Bistro! Nekaj dni kasneje so boljševiki izjavili, da slovenski otroci stradajo, za kar je kriva vlada. Še isti dan je bilo objavljeno, da so v bistvu slovenski otroci predebeli, za kar je seveda spet kriva vlada.

Se pravi janšistična vlada strada nesrečne otroke do predebelosti, kar je zdravo mislečim podpornikom kompartije popolnoma razumljivo, čeprav je drugim nekoliko manj. Podobnemu orwellizmu smo bili priča tudi ob zadnji interpelaciji notranjega ministra Hojsa. Interpelatorji so mu očitali, da zlorablja položaj, ker menda skuša vplivati na podrejene organe, na drugi strani iste interpelacije pa so mu očitali, da se ni vmešaval oziroma vplival na postopke podrejenih organov, o čemer so nabijali sedemnajst ur in bili na koncu ogorčeni, ker je interpelacija padla. Vsekakor je rahlo olajšanje, da v parlamentu (še) ni zdravo misleče večine, ki bi sprejela, da je dva in dva lahko tudi tri ali pet, če partijska direktiva tako pravi …

Zdravo misleča aktivistična učiteljica v eni od ljubljanskih osnovnih šol je sledila partijski direktivi in prenesla okužbo na nekaj ducatov zaupanih ji otrok.

Zadnje novice

Sorodne vsebine