9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Vladavina prava in levičarske igre brez meja

Če smo še do nedavnega verjeli, da ZDA veljajo za vzor demokratičnosti, so velike volilne prevare, ki prihajajo na dan, to iluzijo dokončno razbile.

 

Da, cinična distanca, kakor je pred četrt stoletja najbolj prevajani slovenski pisatelj Drago Jančar preroško imenoval prihodnji novi totalitarizem, je dobila nove oblike. Iluzije o demokratični Evropski uniji pa so padle že prej. Lahko se tolčemo po glavi, kako smo bili naivni glede demokratične usmerjenosti globalne levice, ki ima očitno močan vpliv tudi na obnašanje Evropske ljudske stranke. Njen vrh se namreč pridružuje gonji evrosocialistov proti »upornim« državam, kot pretvezo za nov veliki prostozidarski projekt pa uporablja »vladavino prava«, ki jo slovenska ustava opredeljuje s sintagmo »pravna država«. Zelo zvito. In tudi ogabno sprevrženo.

Pobudniki zlorabe sintagme »vladavina prava« dobro vedo, da so se nasprotniki prenovljenih levičarskih elit, ki so v marsikateri državi obdržale odločilen vpliv na sodstvo (tudi in predvsem v Sloveniji!) velikokrat sklicevali prav na to vrednoto. A pravo je nekaj, kar piše človek, ki ni nujno demokrat. Zato smo imeli v času Jugoslavije vladavino prava, seveda revolucionarnega.

Dandanes se na »vladavino prava« sklicujejo tisti, ki skušajo v tranzicijskih državah Srednje Evrope zadržati vpliv totalitarnih ostalin na delovanje družbe. Madžarski in Poljski žugajo, da če bo preveč drezala v »sveto kravo« sodstva, bodo že obljubljena finančna sredstva s pogajanj o proračunu EU ostala v Bruslju. Korenček in palica torej. Tudi zato verjamem, da je nastal pravi vihar ob objavi pisma premierja Janeza Janše voditeljem Evropske unije. Odzivi nanj iz slovenske politike namreč kažejo, da jim je Janša tako kot že nekajkrat zabil kol v kolesje njihovega mehanizma boja za oblast prek Bruslja. Nosilci KUL so namreč upali, da bodo spremembe že dogovorjenega pri delitvi evropskih sredstev pomagale pri sabotažnih akcijah proti Janševi vladi, seveda pa se je premier temu uprl in dal evropski javnosti vedeti, da Evropska unija s takšnim balkanskim pristopom do dogovorov nima prihodnosti. In to zelo drži.

V Evropi ne potrebujemo »vladavine prava«, ampak »vladavino pravice«.

Zadnje novice

Sorodne vsebine