11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Vladavina prava? Da, a čigavega že?

V Bruslju je bil dosežen zelo pomemben dogovor. EU ne bo več le bankomat, medtem ko se v nekaterih državah članicah teptajo njene temeljne vrednote. Nadzor nad porabo evropskega denarja bo odslej vseboval tudi mehanizem spoštovanja vladavine prava v državi članici EU. Nobena država EU ne bo upravičena do evropskih finančnih sredstev brez neodvisnega sodstva. V primeru, da bodo vladna dejanja predstavljala tveganja pri spoštovanju vladavine prava, pa se bo obseg evropskih finančnih sredstev najmanj skrčil.

 

Zapis, ki ste ga prebrali v uvodu, je dejansko sestavljen iz dveh zapisov na twitterju na profilu evropske poslanke Ljudmile Novak. Za slednjo sicer vemo, da je močno na Sorosovi liniji in tako bližje svoji kolegici Tanji Fajon kot pa stranki, katere predsednica je bila do nedavnega. Navsezadnje bi to lahko sklepali tudi po zelo medlem komentarju četrtkovih nasilnih protestov ter pompozna čestitka menda novemu predsedniku ZDA, z nekakšnim upanjem, da bodo odnosu med Evropsko unijo in ZDA spet postali normalni. Kar menda v zadnjih štirih letih niso bili.

Pa naj bo o cvetkah skoraj pozabljene evropske poslanke dovolj. Nas zanima nekaj drugega, namreč vladavina prava. O njej sem že nekaj pisal v eni od prejšnjih kolumen, zato niti ne bom ponavljal. Zagotovo pa nas zapis Ljudmile Novak o novem dogovoru mora skrbeti. Predvsem zato, ker je bil prvotni namen mehanizma, ki bi zagotavljal vladavino prava, povsem drugačen. Ni namreč težko ugotoviti, da je dogovor usmerjen proti državam, ki so v zadnjih nekaj letih predstavljale “problem”, ko je šlo za dogovarjanje o migrantskih kvotah. Tu sta mišljeni predvsem Madžarska in Poljska. Slednja se je v zadnjem času znašla na prangerju tudi zaradi menda neprijaznega odnosa do LGBT skupin. Menda je zaradi tega na Poljake zelo jezna tudi predsednica Evropske komisije Ursula von den Leyen. Ki je, mimogrede, vidna članica Evropske ljudske stranke, torej opcije, ki naj bi bila zagovornica krščanskih vrednot in zastopnica dediščine očetov združene Evrope.

Poudarek je seveda na “naj bi bila”. Namreč, Evropsko ljudsko stranko vodi Donald Tusk, ki je bil nekdaj predsednik precej liberalno usmerjene poljske stranke Civilna platforma. Eden od njenih prikritih članov je denimo poskrbel, da so pred kratkim iz ene od evropskih mrež nevladnih organizacij izključili slovensko društvo Jasa, ker naj bi sodelovalo s “homofobnim” publicistom po imenu Anej Sam. Kar pomeni, da znotraj ELS obstaja kar precej vidnih osebnosti, ki povsem odkrito izražajo podporo Sorosovi agendi, s čimer je razlik med ELS ter njihovimi konkurenti iz vrst evrosocialistov vedno manj. Tako da Ljudmila Novak tu sploh ni neka izjema, ampak prej pravilo. In to nas mora zelo skrbeti.

Sedaj naj bi “vladavino prava” nadzirali po metodi korenčka in palice. Torej, če ne bo spoštovanja prava, ne bo denarja. Oziroma, že zagotovljena evropska sredstva bi lahko Evropska komisija gladko odvzela. Glede na to, da je premier Janez Janša na letošnjih pogajanjih o proračunu izpogajal krepkih deset milijard evrov za Slovenijo, ni mogoče spregledati namer nasprotne strani, da bi evropski javnosti prikazala povsem popačeno sliko dogajanja v Sloveniji. Kar se pravzaprav že dogaja, saj so denimo Romano Tomc spraševali, ali je res, da v Sloveniji zapirajo novinarje, ki ne pišejo v prid vladi.

No, tisti stavek o neodvisnem sodstvu bi bil zabaven, če ne bi bil tragičen. Številne nekdanje komunistične države namreč vlagajo velike napore v normalizacijo sodnega sistema, ki marsikje ni doživel svoje preobrazbe in še vedno deluje po logiki revolucionarnega prava. Slovenija je že takšen primer. Medtem ko se je Zoran Janković nedavno izmazal s pravnomočno oprostilno sodbo v zadevi Gratel, pa sodstvo že šest let trpinči dr. Milka Noviča na že tretjem zaporednem sodnem procesu! Vrh tega pa sodni funkcionarji izvajajo pogrome nad sodniki, ki si upajo soditi po ustavi in zakonih (ter seveda dokazih), torej mimo interesov političnega podzemlja – denimo Zvjezdan Radonjić. O kakšni vladavini prava lahko tu govorimo? Morda o revolucionarnem pravu.

In sedaj naj bi evropske institucije kaznovale države, ki želijo normalizirati svoje sodstvo, pod pretvezo varovanja neodvisnega sodstva? Ki je vsaj pri nas neodvisno podobno kot so neodvisni mainstream mediji. Pa saj to je norost!

To dogajanje pa tudi kaže, da postaja demokracija v Evropi in po svetu (tudi v ZDA) vedno bolj dekla “višjih” interesov, novega totalitarizma, ki je, kot je že leta 1995 zapisal Drago Jančar, “nasmejan kot Berlusconi” – in se imenuje “cinična distanca”. Vemo sicer, da je demokracija po angleški dikciji slab sistem in da boljšega za zdaj niso iznašli. Vemo tudi, da je ta sistem zelo ranljiv. Toda prav v zadnjem času padajo še zadnje iluzije o tem, da bi globalna levica spoštovala demokratična pravila igre. Potem ko so uspelo v ZDA pred nekaj meseci zanetiti skoraj državljansko vojno, so si sedaj v stalinističnem slogu podjarmili tudi glasovalno proceduro na volitvah. Da, resnično nas je lahko strah – pred vrati je očitno svetovna revolucija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine