15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

V opoziciji uspeha vlade ne morejo izničiti

Pogled v leto 2020 pokaže, da je bil odziv slovenske vlade na zdravstveno krizo zaradi epidemije COVID-19 hiter, v pomoč prebivalstvu in gospodarstvu so bili sprejeti številni ukrepi. To vladi priznava tudi gospodarstvo.

 

Vlada je za boj proti epidemiji namenila 5,3 odstotka slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP), kar Slovenijo postavlja v evropski in svetovni vrh.

Doslej je pomagala več kot 300 tisoč upokojencem, skoraj 54 tisoč študentom in nekaj manj kot 30 tisoč družinam s tremi ali več otroki. Pomoči so bili deležni tudi samozaposleni, in sicer v prvem valu 51.500 in v drugem 33.700 oseb. Nadomestilo za čakanje na delo je bilo izplačano dobrim 200 tisoč osebam, nadomestilo za skrajšan delovni čas pa 33 tisoč osebam. Ob vsem tem je vlada ohranila stabilen finančni sistem.

Zaradi učinkovitosti pri izvajanju ukrepov bo Slovenija imela v primerjavi z drugimi državami članicami EU hitrejšo in višjo gospodarsko rast. Po pričakovanjih naj bi država predkrizno raven gospodarske aktivnosti dosegla pred drugo polovico leta 2022, kar bo velik uspeh.

Nadalje je vlada preprečila enormno brezposelnost. Zaradi ukrepov se tako ohranja nizka stopnja brezposelnosti, ki je tudi precej pod povprečjem EU in evroobmočja.

Pomoč za omilitev posledic epidemije je sicer zarezala v javne finance, letošnji proračunski primanjkljaj bo tako 4,2-odstoten, kar pa je še vedno precej manj kot v letih 2013 in 2014, ko je vlada Alenke Bratušek denar z lopato metala v bančno luknjo in za reševanje tajkunov globoke države.

Zdaj je drugače. Denar gre neposredno prebivalstvu in gospodarstvu. Ob tem imamo nižji proračunski primanjkljaj, zadolženost države je pri 78 odstotkih BDP, kar je še vedno manj kot pred leti.

Hkrati tuje bonitetne agencije Slovenijo uvrščajo med zanesljive države za investitorje. To je dokaz, da so ukrepi vlade odločni in učinkoviti, pa če se v opozicijskih strankah SD, LMŠ, Levica in SAB, skupaj s svojimi mediji noč in dan zaletavajo v zid. Številke ne lažejo, statistika je neizprosna.

Pogled v leto 2020 pokaže, da je bil odziv slovenske vlade na zdravstveno krizo zaradi epidemije COVID-19 hiter, v pomoč prebivalstvu in gospodarstvu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine