9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Tomaž Gantar – najbolj sramoten odstop ministra doslej

Minister za zdravje Tomaž Gantar je odstopil. Gre za daleč najbolj sramoten odstop ministra v zgodovini slovenskega naroda. Mesec nazaj je odstavil državno sekretarko Tino Bregant, češ da ne uživa več njegovega zaupanja. Večina ljudi mu je verjela in zaupala, da se je najbrž upravičeno tako odločil. Sedaj pa je on sam izdal zaupanje celotnega naroda, najbolj pa starejših ljudi, ki se borijo za življenje in vsak dan množično umirajo zaradi epidemije korona virusa. Torej tistih, za katere naj bi se kot član stranke DESUS, še posebej zavzemal. Pustil jih je na cedilu. Pustil jih je umirati, sam pa odstopil, kar odšel, pobegnil. Izdajalec. Najbolj zavržen izdajalec v zgodovini slovenskega naroda. Izdal je tudi vse svoje požrtvovalne kolege zdravnike in vse delavce v zdravstvu, ki vsak dan tvegajo svoje zdravje in življenja, da pomagajo bolnikom. Samo zato, da je ustregel svojemu stremuškemu šefu Karlu Erjavcu, ki hoče postati mandatar, je izdal vse ljudi, v najhujši pandemiji svetovnih razsežnosti. Pokvarjeno in podlo do obisti.

 

Njegov odstop ni bil izsiljen. Sam se je tako odločil. Pri njegovem ministrovanju ga ni nihče, ne kritiziral, ne kaj očital, ne rušil, ne pozival k odstopu, ne mediji, ne vlada. Nekaj je sicer negodoval čez svojo strokovno skupino za epidemijo. Kot minister bi jo lahko odstavil in postavil tako, kot želi, ali pa jo enostavno razpustil. Navsezadnje bil lahko odločal tudi sam, brez strokovne skupine za epidemijo. Kaže, da je ves čas strahopetno bežal od odgovornosti.

Karel Erjavec je dne 17.12. 2020 objavil odhod DESUSA iz vladne koalicije. Navrgel je floskulo, da je proti »orbanizaciji« Slovenije in proti temu, da mora STA d.o.o. izpolnjevati pogodbene obveznosti do svojega lastnika – vlade RS. Halo? Za pravnika Karla Erjavca, pogodbe, ne veljajo več? Kaj ta floskula »orbanizacija« sploh pomeni, ni jasno nikomur. Sploh pa ne tistim, ki se borijo za življenje in umirajo. Mnogim pa je že postalo jasno, da Slovenija že 30 let trpi pod »levuharizacijo«, »erjavčevina« pa sem nam vleče kot mrtvaški smrkelj.

Karel Erjavec najprej slepomišil, da naj premier Janez Janša sam odloči, ali ministra Tomaža Gantarja še potrebuje. Situacija je po Erjavčevo namreč preveč resna, da bi zdravstveni minister, kar odšel. Hkrati pa je izjavil, da je zanj pomembno, da stranka DESUS ni več odgovorna za stanje v državi. Sprevrženo in pokvarjeno do obisti. Karel Erjavec in stranka DESUS je odgovorna za izdajo slovenskega naroda, za odstop ministra za zdravje v najhujši pandemiji. Naprej je Karel Erjavec zvijačno in podlo hotel prevaliti odgovornost za izdajo na premiera Janeza Janšo. Premier temu ni nasedel in pozval, naj se minister za zdravje Tomaž Gantar posveti svojemu delu, ne pa rušenju vlade. Ni ga ni razrešil. Naslednji dan je Gantar sam podal odstopno izjavo. Ker v statutu stranke DeSUS, ki so ga spremenili in dopolnili letos januarja, v členu 41 piše, da mora v primeru izstopa DeSUS iz vladne koalicije, njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki.

Spomnimo, Tomaž Gantar je pred nastopom funkcije ministra za zdravje pred parlamentom prisegel: »Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.«

Vsebina te vesti in delovanja zdravnika Tomaža Gantarja je zapisana v Hipokratovi prisegi, ki med drugim pravi:

  • da bom dietična načela po svoji vesti in vednosti uporabljal v prid bolnikov ter odvračal od njih vse, kar bi jim utegnilo biti škodljivo in nevarno

  • da bom v sleherno hišo, kamor me bodo klicali, stopil samo zaradi koristi bolnikov ter da se bom vzdrževal vsake zavestne in pogubne krivice

Zdravnik in minister za zdravje Tomaž Gantar je izdal vse svoje prisege. Sramotno je zapustil bolnike, trpeče in umirajoče, kot tat je pobegnil iz hiše, v katero je bil poklican zaradi koristi bolnikov. Izdal Ustavo Republike Slovenije, ki v členu 51 zagotavlja pravico do zdravstvenega varstva. Izdal je Slovenski narod, ki ječi in umira pod grozo pandemije, katerega zdravje je bil po ustavi dolžen varovati. Izdaj je svojo domovino Slovenijo, kateri je prisegel.

Spomnimo na verze našega pesnika Simona Gregorčiča: »Dolžan ni samo kar veleva mu stan, kar more, to mož storiti je dolžan!«. Tomaž Gantar ni mož, kaj šele, da bi se zavedal, kaj je dolžan storiti. Zgolj zaradi bolnih ambicij enega samega človeka, njegovega šefa Karla Erjavca, ki hoče postati mandatar, je izdal vse bolne in umirajoče, ves slovenski narod in domovino. Pritlehno! Sramotno! Tudi glede tega, kar more, kar je v njegovi moči da stori, je Tomaž Gantar povsem podlegel.

Tomaž Gantar je imel eno samo dilemo: ali uboga Karla Erjavca in statut stranke DESUS, ki od njega zahteva odstop, ali pa dela naprej, vse kar more. To pa je, da naprej kot minister in zdravnik z vsemi svojim močmi, dela za zdravje ljudi. Po Hipokratovi prisegi, po ustavi in svoji prisegi.

Za poštenega zdravnika in pokončnega človeka, to ni nobena dilema. Ne drži, da je moral odstopiti kot minister za zdravje. Drži ravno nasprotno. Moral bi izstopiti iz stranke DESUS, oziroma bi mu članstvo po členu 41. njihovega statuta avtomatsko prenehalo, razočarati svojega šefa Karla Erjavca, in služiti svojemu narodu in domovini Sloveniji, kateri je prisegel. Tega ni storil.

Ne drži, da je »kar odšel«. To je najbolj sramoten odstop ministra, največja izdaja v zgodovini Slovenskega naroda. Nobena zdravnica ali zdravnik ni pobegnil. Nobena zdravniška sestra ali brat. Čeprav jih je že veliko zbolelo za virusom. Čeprav tvegajo svoja življenja in zdravje in življenja svojih družin. Samo zdravnik in minister za zdravje Tomaž Gantar, sam prav nič ogrožen, je odstopil in pobegnil, kot izdajalska hijena.

Zadnje novice

Sorodne vsebine