18.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Spet smo v epidemiji novega koronavirusa

Spomladi se je virus najprej oglasil kot oddaljena grožnja, nato pa hitro popolnoma zaprl državo. Za tiste, ki so morali ostajati med štirimi stenami majhih stanovanj, so bili pomladni meseci še posebej težki, nekateri, v veliki meri tisti, ki živijo na podeželju, pa karantene niti niso toliko občutili. In kako smo se vsi skupaj oddahnili, ko je bila epidemija preklicana in virusa nekaj časa, morda le nekaj dni, ni bilo, saj niso ugotovili nobene okužbe. Bili smo v veliki prednosti pred evropskim državami, zelo dobro nam je šlo.

A takoj ko so bili ukrepi odpravljeni, so se primeri spet začeli vedno pogosteje zlobno pojavljati zdaj tu, zdaj tam. Virus je prišel nazaj iz tujine, pravzaprav s počitnic na Hrvaškem, pa z obiskov pri sorodnikih po drugih balkanskih državah. Dobro, vsem počitnic in obiskov ne moremo vsepovprek očitati, huje je, ker ogromno ljudi ni verjelo ali še vedno ne verjame v obstoj virusa in so nasprotovali vsem ukrepom za njegovo zajezitev, čeprav so ti še vedno priporočeni. Pri vsem pa je enako hudo tudi to, ker se dogaja poleg vojne z virusom: leva opozicija ne izbira sredstev ter vedno znova poskuša diskreditirati uspešno vlado; vsak petek pa smo še vedno priča nesmiselnim protestom ter izpadom neumnosti, škodljivemu hujskanju in manipulacijam. In prav po zaslugi naštetega smo zdaj tam, kjer smo: spet v epidemiji, ki bo morda hujša kot spomladi. Smo pred novim »lockdownom« ali pa nas čaka množično umiranje, saj se bonišnice polnijo, zdravniki in epidemiologi so preobremenjeni. Dober mesec je od začetka novega šolskega leta in otroci bi kmalu lahko spet opravljali šolske obveznosti doma. Ob zdajšnji epidemiološki sliki lahko rečem – čim prej, tem bolje. Bo res dovolj model C? Ne vem.

Hudo mi je za učitelje, še posebej za tiste, ki vedo, za kaj pri tej bolezni gre, in se morajo vsak dan znova izpostavljati. In hudo mi je za vse, ki tvegajo, da otrok prinese okužbo iz šole, ker je bilo obvezno nošenje mask odpravljeno! Kako dolgo bo to še trajalo? Kako jo bomo odnesli? Kakšni bomo iz tega izšli? Kakšna je prihodnost Slovenije in Slovencev? Vsa ta vprašanja mi ne dajo miru, kadar v večerni tišini razmišljam o vse bolj negotovi prihodnosti.

 Po zaslugi škodljivega hujskanja in manipulacij smo zdaj spet v epidemiji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine