5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Spet smo tam, kjer nam ne bi bilo treba biti

Glede na to, da je bila znova razglašena epidemija, bom poskušal strniti svoj pogled na dogajanje okoli tega nevidnega sovražnika. Ukrepi in omejitve v pomladnih mesecih so bili nepriljubljeni, ker so spremenili vsakdanji tek življenja, ki smo ga bili vajeni do tedaj, odpovedati smo se morali mnogim navadam in razvadam. Ključno je, da so se izkazali za učinkovite. Neko obdobje v juniju smo lahko aktivno okužene z virusom prešteli na prste, zadeva je bila pod nadzorom. Potem se je življenje začelo vračati v stare tirnice. Premnogi so se kljub vsem opozorilom o samozaščitnem ravnanju žal spozabili, počeli so vse tako, kot da je virus popolnoma izginil. Odprle so se meje, treba je bilo iti na dopust, čeprav bi lahko enkrat v življenju hrvaško morje zamenjali za kakšno prijetno destinacijo doma in spoznavali zanimive kraje v svoji deželi. Številke so začele naraščati in dosegle več kot kritično točko.

Upajmo, da bo tokratna ustavitev življenja šola tudi za vse tiste, ki so do sedaj mislili, da se takšen izbruh ne more več ponoviti. Zamerim svojim sodržavljanom, da so tako neodgovorni − najprej do sebe, potem do svojih bližnjih in ne nazadnje tako do vseh nas kot do države kot take. Zamerim pa tudi državi, da je preveč sprostila nekatere omejitve in je zato zaostrovanje sedaj toliko slabše sprejeto. Dejstvo je, da se virus širi najbolj na zasebnih srečanjih. Država predpiše, da je lahko na poroki navzočih največ 10 ljudi, na turistični kmetiji, v kakšni garaži ali pod kozolcem pa čaka 100, 150 svatov in zabava traja dolgo v noč. Brez mask, z veliko objemanja, poljubljanja, plesanja in enormnimi količinami alkohola. Na drugi strani pa trpi predvsem malo gospodarstvo, podjetniki, ki so morali zapreti dejavnosti, čeprav so se ves čas maksimalno trudili ohranjati nivo zagotavljanja higiene. Razumem, da na tej kritični točki ne gre več drugače, nikakor pa ni pošteno do vseh nas, ki upoštevamo ukrepe in se zavedamo resnosti situacije, da smo pristali v tem stanju zaradi tistih, ki tega zavedanja nimajo. Sram naj jih bo!

Nikakor ni pošteno do vseh nas, ki upoštevamo ukrepe in se zavedamo resnosti situacije, da smo pristali v tem stanju zaradi tistih, ki tega zavedanja nimajo. Sram naj jih bo!

Zadnje novice

Sorodne vsebine